Problemi srednje bojne skupine iz 72. brigade

Vir: Facebook (slikal Luka Mitrović)

CREVAL pomeni Combat Readiness EVALuation, oziroma ocenjevanje bojne zmogljivosti. Gre se za ocenjevanje določene enote in njenega delovanja v bojnih situacijah. Naša bataljonska bojna skupina sestavljena iz pripadnikov 72. brigade, je pričela opravljati takšno usposabljanje 13. februarja,  z namenom ocenjevanja zmogljivosti na podlagi NATO standardov. Taka enota ima okrog 800 vojakov razdeljenih v 3 manevrske motorizirane čete, poveljniško-logistično četo, minometno četo, obveščevalno izvidniško četo,  četo za zagotovitev delovanja in modul za civilno-vojaško sodelovanje. Oprema vsebuje več kot 140 različnih  vozil, kot na primer Hummer 4×4, Valuk 8×8 in Svarun 8×8. Od težje pehotne oborožitve pa imajo 120mm minomete in Spike protioklepna sredstva. Bojni skupini poveljuje polkovnik Venčeslav Lorbek, poveljnik 74. polka 72. brigade.

Kakšen je bil rezultat? Po podatkih medijev porazen. Do sedaj še ni bilo nobenih uradnih izjav s strani Generalštaba in ministrice Andreje Katič. Po podatkih pričevanj vojakov so bili problemi z opremo, predvsem s poletnimi oziroma »puščavskimi« škornji. Tako je 6 vojakov dobilo celo ozebline in so bili posledično nezmožni bojnega delovanja na bojišču.

Največja problematiko pa predstavlja politično podtikanje na ravni Generalštaba Slovenske vojske (GŠSV) in Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS). Gre se za prelaganje odgovornosti glede usposabljanja, za kar je pristojna SV in opreme za kar je pristojno MORS. To pa povzroča padec morale pri vojakih in padec kvalitete oboroženih sil. Moramo vedeti, da vojaki ob vstopu v vojsko niso pripadniki nobene politične stranke, zato jih tudi politično spletkarjenje in metanje polen pod noge, ne bi smelo ovirati pri opravljanju svojega poklica. Navsezadnje gre tukaj za obrambo države, ki vključuje obrambo vseh ljudi, ne glede na politično prepričanje.

L.M.

(Slika: Slovenska vojska Facebook stran, slikal Luka Mitrović)

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
dež šibkejše intenzitete
92%
100%
19°C
21°
18°
18°
Sat
17°
Sun
17°
Mon
15°
Tue
16°
Wed

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA