Toti moj Maribor: Slomškov trg

V tej rubriki bomo prikazali značilnosti, zgodovino in pomen znanih območij v Mariboru. Za začetek se bo predstavil Slomškov trg. Ta trg je dobil ime leta 1919, ko je Anton Martin Slomšek omogočil preselitev sedeža lavantinske škofije iz Sv. Andraža na Koroškem v Maribor.

Sprva je bil trg poimenovan Cerkveni trg, zaradi cerkve Sv. Janeza Krstnika, nato je bil leta 1859 preimenovan v Stolni trg, do preimenovanja leta 1919. Cerkev je bila zgrajena v 12. stoletju in povečana v 13. Stoletju. Nato pa je v vsakem stoletju prevzela določene poteze stilov takratnega časa. Končno obliko je dobila šele v 19. Stoletju po uspešni regotizaciji, tako da ima še danes pretežno gotske poteze. Zanimivo je tudi to, da je bilo do leta 1786 okrog cerkve pokopališče in ostanek tega so nagrobniki, ki so sedaj vzidani v zunanjo steno cerkve.

Ploščad na trgu je zasnoval leta 1938 slovenski arhitekt Jože Plečnik, katerega načrt pa je implementiral arhitekt Branko Kocmut šele 30 let kasneje. Okrog nje pa so znane tri velike zgradbe in sicer poštno poslopje, Rektorat Univerze v Mariboru in mestno gledališče. Poštno poslopje stoji na mestu mestne ubožnice, cerkve Sv. Duha, dekliške šole in bolnišnice. Rektorat stoji v stavbi nekdanje Mestne hranilnice in pred vhodom so trenutno postavljeni kipi štirih velikašev in sicer Frana Miklošiča, Matije Murka, Hermana Potočnika in Pavla Turnerja.  Na območju današnjega gledališča pa je v preteklosti leta 1864 deloval celo kazino.

L. M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.