Zakaj premikamo uro?

Verjetno ste že danes premaknili uro pa poletni čas. Pri nas to počnejo ljudje že dobrih 35 let. Pa vendar marsikdo ne pozna, zakaj je temu tako? Tokrat vam bomo razkrili vzroke in namen premika ure.

Danes to dela na svetu okoli 70 držav, med njimi tudi Slovenija. Zanimivo je dejstvo, da so nekatere države takšno početje že opustile. Rusija je to storila leta 2011, čeprav je to počela dobrih 30 let. Med ostalimi državami, ki nimajo poletnega časa, sta tudi Japonska in Kitajska, ki je to početje opustila leta 1991. Veliko držav pa tega sploh nikoli ni imelo.

V Sloveniji se ura premika od leta 1983. Evropska Unija je že leta 1996 standardizirala poletni čas, potem pa je bila leta 2001 sprejeta evropska direktiva o poletnem času. Islandija je danes edina država v Evropi, ki te ne upošteva. V svetu poletni čas upoštevajo države Evrope, Avstralije, Brazilije, Severne Amerike, Paragvaja, Urugvaja in Čila, kakor tudi določene severnoafriške in bližnjevzhodne države. Po drugi strani pa večina afriških in azijskih držav ne pozna poletnega časa.

Kot glavni vzrok za uvedbo tega premika so navajali varčevanje z energijo, saj bi dnevno svetlobo bolje izkoristili in za eno uro podaljšali dan. To je pomenilo, da bi začeli pozneje prižigati luči. To se je dogajalo ravno v šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja, v času energetske krize.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
rahel dež
79%
1km/h
0%
19°C
20°
18°
19°
Fri
17°
Sat
17°
Sun
17°
Mon
16°
Tue

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA