..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Toti moj Maribor: Glavni trg

Glavni trg v Mariboru, se prvič omenja že leta 1315 in danes predstavlja osrednji mariborski trg. Na eni strani trga s Koroško cesto stoji rotovž oziroma Mestna hiša, ki je bil zgrajen leta 1515. Renesančno obliko je dobil šele med letoma 1563 in 1565.

Na drugi strani Koroške pa stoji marsikomu še nepoznana cerkev. Gre za čudovito stavbo zgrajeno leta 1769, z imenom Alojzijeva cerkev, ki je iz tako imenovanega poznobaročnega časa. Zgradbo je zasnoval domači arhitekt Johannes Fuchs, medtem ko je opremo izdelal Jožef Holzinger. V njej je glavni oltar, ki je stebriščna umetnina iz poznega baroka. Oltarna slika sv. Alojzija s panoramo Maribora je delo slikarja in direktorja graške galerije Gianpaola Tunnerja. Slikar Kuppelwieser je izdelal sliki za oba stranska oltarja, sv. Viktorina s pogledom na Ptuj in sv. Maksimiljana s pogledom na Celje. Tako so na enem mestu zbrane panorame treh štajerskih mest iz 19. stoletja. Leta 1784 je bila cerkev zaprta in se je spremenila v vojaško skladišče, celoten kolegij pa je bil namenjen vojaški vzgoji. To je trajalo vse do leta 1831, ko je bila cerkev ponovno vzpostavljena.

Najbolj znan objekt stoji na sredini trga. Ta je nastal kot opomnik na 17. stoletje, ko se je prvič pojavila kuga, zaradi katere je umrla skoraj tretjina prebivalstva. Leta 1681 so po končani bolezni postavili kužno znamenje – steber s podobo Marije. To je bilo prvotno znamenje, katerega so v 18. stoletju nadomestili z današnjim, ki je umetniško delo Jožefa Štrauba. Okoli stebra, na katerem je Marija, je razvrščenih šest svetnikov, priprošnikov zoper kugo.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
53%
1km/h
0%
6°C
8°
4°
8°
Wed
4°
Thu
8°
Fri
8°
Sat
7°
Sun

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.