Veliki koralni greben ponovno prizadelo uničujoče beljenje koral

Vir: http://www.globalcoralbleaching.org/

Dve tretjini Velikega koralnega grebena je utrpelo katastrofalno beljenje, ki bi lahko pomenilo množično izumrtje koral.

Avstralski raziskovalni inštitut je 10. aprila objavil, da je letos že 1500 kilometrov grebena utrpelo beljenje koral, kar odžene (barvite) alge, ki živijo v simbiozi s koralami. Beljenje koral ne pomeni nujno smrt koral, vendar uničuje njihovo sposobnost pridpobivanja nujno potrebnih živil za njihovo preživetje. Alge koralam zagotavljajo ključna hranilna živila in jim pomagajo pri odstranjevanju odpadnih snovi. Brez njih so korale bolj dovzetne za bolezni. Če algam ne uspe ponovno kolonizirati koral, lahko to pripelje tudi do stradanja slednjih.

Letošnje beljenje je že četrto večje beljenje Velikega koralnega grebena po letih 1998, 2002 in 2016.

Leta 2016 so zračne raziskave, ki jih je izvedel Avstralski raziskovalni inštitut pokazale, najhujše zabeleženo beljenje Velikega koralnega grebena do sedaj. To beljenje je vzpodbudil El Nino, ki do grebena prinaša toplo vodo. Visoke temperature so glavni povzročitelj stresa koral, ki se odzovejo tako, da izženejo alge.

James Kerry, morski biolog Avstralskega raziskovalnega inštituta je povedal, da množično beljenje koral v razponu 12 mesecev ne ponuja skoraj nobenega upanja, da bi si korale lahko opomogle.

Letos je bila najbolj prizadeta srednja tretnjina grebena, lansko leto pa severni del.

Znanstveniki so najbolj zaskrbljeni zaradi glavnega krivca beljenja koral: globalnega segrevanja. Podnebne spremembe ne samo segrevajo oceansko vodo, temveč povzročajo tudi acidifikacijo oziroma kisanje oceanov, še eden dejavnik, ki povzroča stres koral. Na greben lahko vplivajo tudi spremembe oceanskih tokov.

Območje med Indijskim oceanom in Pacifikom, je dom za približno 75% koral vsega sveta. Glede na študije objavljenje v reviji PLOS ONE, je v zadnjih dvajsetih letih ta del sveta izgubil približno 1% koralnih grebenov vsako leto. v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je koralni greben pokrival približno 42,5% Indo-Pacifiškega območja. To povprečje je padlo na 22,1% leta 2003.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.