2. interpelacija ministrice za zdravstvo Milojke Kolar Celarc

Poslanska skupina SDS je zaradi neurejenih razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu ponovno vložila interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc.

Poslanka SDS Jelka Gobec je na novinarski konferenci povedala, da so neurejene razmere v zdravstvu, česar si državljani Slovenije ne zaslužijo, glavni povod za vložitev interpelacije in naštela pet glavnih razlogov zakaj vlagajo interpelacijo: soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva.

V opoziciji pozivajo premierja Mira Cerarja k njeni zamenjavi. Premier pa je v Državnem zboru na poslanko vprašanje odgovoril, da gre Vlada z reformo v pravo smer, v smer kakovostnega javnega zdravstva.

Da mora ministrica razmisliti o odstopu menijo zdaj tudi že nekateri v koaliciji. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je povedal: “Bistveno boljše bi bilo, da odstopi, kot pa da se da na žar in jo pet do osem ur tukaj vrtijo ter gre strahovito slabe volje iz DZ.” Meni, da bo drugo interpelacijo težje prestala in da je zagotovo ne bodo podprli vsi poslanci DeSUSa.

Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, pa je povedal, da se bodo med počitnicami odločili ali bodo podprli ministrico Kolar Celarčevo. Po njegovem pa je zdravstvo v zelo težkem položaju.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je napovedala podporo interpelaciji. Meni, da bi bilo boljše, če bi premier ministrico sam odstavil, saj da ne rešuje uspešno nakopičenih težav v zdravstvu.

Bojan Dobovšek, vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev pa ocenjuje, da je Kolar Celarčeva najšibkejša točka te vlade in bi morala že davno tega odstopiti ter da so bile obljube vlade velike, zdravstvo pa je v vedno slabšem stanju.

Eden izmed razlogov zakaj je SDS vložila interpelacijo, je tudi vedno večja zadolženost javnih zdravstvenih zavodov. O tem je ministrica Milojka Kolar Celarc na novinarski konferenci povedala, da je v zdravstveni sistem potrebno vložiti dodaten denar. Povedala je, da imajo bolnišnice izgube in neporavnane obveznosti, kar je med drugim tudi posledica varčevanja v javnih zavodih še iz časa finančne krize, ko jim kot izvajalcem zdravstvenih storitev niso bile plačane vse opravljene storitve, čeprav so se te venomer zviševale,  neplačevanja zdravstvenih prispevkov, povečanja izdatkov za bolniška nadomestila, odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij, sprostitev napredovanj in povišanje plačnih razredov javnih uslužbencev.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
4.1km/h
75%
17°C
18°
16°
17°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
13°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.