Stranki SD pada podpora. Tanje Fajon pa ne marajo več?

Tanja Fajon
Slika: twitter

V SD narašča nezadovoljstvo z načinom, na katerega sodelujejo v vladi Roberta Goloba. Temu primerno pred bližnjim kongresom naraščajo notranje napetosti v stranki.

Le nekaj dni po parlamentarnih volitvah je sicer svet stranke Socialnih demokratov kljub poraznemu rezultatu podprl svojo predsednico. A pred oktobrskim kongresom, kjer bodo volili novega predsednika stranke, zaradi vse bolj opaznih trenj njen stolček ni več tako trden. Piše portal Siol.net.

Stranka SD vse bolj tone. Na letošnjih parlamentarnih volitvah so dobili le pičlih 79.709 v celi Sloveniji, kar je pomenilo le 6.69%. Tudi predsednica Tanja Fajon se je le za las uvrstila v parlament. Potem so tu še nerealne obljube o brezplačnih obrokih  v šolah, o 10.000 novih stanovanjih, o tridesetih dnevih do specialista in tako naprej. Skratka nerealna pričakovanja in nerealne ocene. Tudi mavrična zastava na vrhu Triglava, s katero se je slikala Fajonova ni k rezultatu na volitvah prav nič pomagala, kot tudi ne vsa ta sovražnost do nekdanje vlade Janeza Janše, ne.

Tako se je na predstavitvi kandidatov 7. volilne enote z nerealnimi pričakovanji in obljubami bahal tudi njihov vidni član Jernej Štromajer, ki je na volitvah prav tako dosegel sramoten rezultat in dosegel z le 6.20% glasov. Za malico ga je namreč “pojedel” poslanec SDS Bojan Podkrajšek, ki je v okraju Slovenske Konjice dosegel kar 35.68%. In ko smo že pri malici. Tako je brezplačne malice otrokom obljubljal Štromajer:

Podpora stranki je od odhoda Boruta Pahorja z njenega čela pred desetimi leti nezadržno upadala. Po Pikalovi oceni zdajšnja predsednica ni nič storila proti temu. Še več, v stranki je vse več nezadovoljstva, saj naj bi se zadnje mesece ukvarjala predvsem s svojimi novimi funkcijami v vladi, ne pa samo stranko.

Ravno danes, po poročanju portala Požareport poteče zadnji dan, ko morajo kandidati za posamezne funkcije znotraj SD dati svoje soglasje h kandidaturam, ali pa soglasje odreči (torej mali dan D za SD), je vedno bolj verjetno, da bo Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, tokrat znova kandidiral za predsednika stranke, tudi tokrat proti Fajonovi. Ker če volitve za šefa stranke na kongresu SD, osmega oktobra, Fajonova izgubi, mora, tako pač narekuje osnovna politična higiena, odstopiti tudi ministrica za zunanje zadeve. A higiena je eno, miselnost Tanje Fajon pa povsem nekaj drugega?

Se pa poleg boja za predsednika, močno kreše tudi pri boju za generalnega sekretarja stranke. Dosedanji sekretar Levanič namreč odhaja predvsem zato, ker naj bi ga pregnal kar Golob. V bitko za novega generalnega sekretarja SD naj bi po novem šel Klemen Žibert, tajnik ljubljanske SD, govori pa se tudi o podžupanu Kranja Janezu Černetu, ali celo o Petru Bohincu, predsedniku hokejskega kluba iz Jesenic.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
57%
0.5km/h
67%
21°C
23°
20°
21°
Thu
13°
Fri
12°
Sat
14°
Sun
9°
Mon

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA