Bodo mariborski akvarij-terarij selili, kot je nekoč dejala Divjak Mirnikova, v “klinčevo” Bresternico?

Akvarij terarij, slika Maribor info.

Akvarij-terarij v Mariboru je ena pomembnejših tovrstnih ustanov v južni in srednji Evropi. Raznovrstnost razstavljenih živali in strokovno delo je poneslo njegov sloves po vsem svetu. A kaj ko 70 let star objekt sredi Maribora propada?

Akvarij-terarij letos praznuje 70 let. Je tudi svetovno prepoznaven po raznovrstnosti svojih živali in strokovnem delu zaposlenih. Spada pa tudi v register pomembnih evropskih zooloških vrtov in akvarijev. Lepa starost, a kaj ko objekt dobesedno propada sredi Maribora.  

Končno bodo v mariborskem Akvariju-terariju, ki se že vrsto let sooča z dotrajanimi prostori, letos izvedli nujna vzdrževalna dela. Ob lanskem jesenskem deževju je namreč voda s fekalijami zalila kletne prostore, mestni svet pa je po urgentnem pozivu vodje Branka Kolarja zagotovil 61.000 evrov nujnih sredstev za ureditev kanalizacije in hidroizolacije stavbe. Klet je bila pod vodo, ker so korenine dreves prerasle oziroma zamašile kanalni vod akvarija-terarija in javnega stranišča v Mestnem parku, zato ga bodo zamenjali. Piše Večer.

Nekoč, vrsta pred mariborskim akvarijem

A dejstvo je, da je ta objekt začel razpadati že mnogo prej. Že v prejšnjem mandatu, je  bilo na občino, s strani občanov, veliko pozivov, da se reši propadajoči objekt. V prejšnjem mandatu sta celo župan Arsenovič in takratna občinska svetnica Lidija Divjak Mirnik snovala načrt kako bi akvarij preselili, kot je dejala Mirnikova, v “klinčevo” Bresternico. Načrt selitve je še vedno živ. “Imamo nekaj možnih rešitev in upamo, da v letošnjem letu potrdimo rešitev o sami selitvi, vsaj začasni,” pravijo na občini.

Za investicijsko vzdrževanje 70 let starega Akvarija-terarija so svetniki zagotovili dodatnih 50 tisočakov, a vprašanje, če bo to dovolj. 

Povezane objave

Mariborski gasilci praznujejo. Sredi mesta pa se obeta prava mariborska čaga!

Gost je tako omagal, da je zaspal v enem izmed mariborskih lokalov. Zbudili so ga policisti!

Divjak, ki je s Teslo povozil pešca in priletel na teraso lokala, je očitno nekam pobegnil?

2 komentarja

Dizzy Spellbound 27. 02. 2024 - 7:59
Sramota še za en biser Maribora !!!!!!
mona lisa 28. 02. 2024 - 3:00
Glavno da so milijoni za Arsenoviča.
Dodaj komentar