Katera podjetja slovenskih glasbenikov so najbolj bogata?

Aleš Vovk, producent, zajem slike

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Časi korone so za nami. V tistem času so slovenski glasbeniki na veliko jokali, da bodo propadli. No pa je prišlo leto 2022, ko so spet prišli boljši časi.

Za nekatere glasbenike oziroma glasbena podjetja je bilo leto 2022 (leto brez omejitev zaradi korone) čas ko se najbolj “mastno” služi. Deset najuspešnejših glasbenih družb je lani skupaj ustvarilo kar za dobre štiri milijone evrov prihodkov in dobrih 450 tisoč evrov dobička. No za razna presenečanja , poroke ali manjša igranja nekateri glasbeniki tudi kar “na roke” vzamejo kar precej “neobdavčenega” denarja. A ne toliko, kot pred leti.

Pred leti naj bi recimo kar  “na roke” močno služil tudi sedanji obrambni minister Marjan Šarec, ko se je še na odru spakoval, kot humorist Serpentinšek.  In katera glasbena podjetja, ki so večinoma registrirana v dejavnostih umetniško ustvarjanje, umetniško uprizarjanje in spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje,  danes močno služijo? 

Na lestvici največjih zaslužkarjev v letu 2022 glede na prihodke iz poslovanja tako kraljuje podjetje Raaj Produkcija, d. o. o., katerega zastopnika sta zakonca Aleš (direktor) in Marjetka Vovk (prokurist). Aleš ima 95-odstotni delež v podjetju, Marjetka pa petodstotnega. Po podatkih Bizija ima podjetje enega zaposlenega. Tako Aleš kot Marjetka pa imata poleg podjetja tudi status samostojnega podjetnika, torej vsak svoj s. p.. Imata pa “bogataša” Vovk pod svojim okriljem recimo skupino Polkaholiki, pa duo BQL, pa slovenskega pevca, ki poje le hrvaško, Luko Basija, Niko Zorjan in podobno. Koliko procentov pobereta zakonca Vovk na igranje posameznega glasbenika, sicer ne vemo, a glede na dobiček verjetno kar precej.

Na drugem mestu te lestvice pa ni nobeno presenečenje, da je to podjetje Natalije Verboten in Dejana Bojića, Bumerang, d. o. o., ki imata v podjetju vsak 50-odstotni delež. No seveda sama Natalija verjetno z nastopi ne zasluži toliko, da bi ustvarila tak večji dobiček, a podjetje Bumerang, skrbi tudi za celotno ozvočenje, postavitve odrov, luči, organizacijo prireditev in podobno.

Na tretjem mestu je podjetje SNDH, glasbeno in umetniško uprizarjanje, d. o. o., ki je v 100-odstotni lasti pevke Senide Hajdarpašić (Senidah). Sicer slovenske pevke, črnogorskega rodu, a njeno podjetje je registrirano v Sloveniji. Zaslovela je sicer kot vodilna pevka slovenske pop skupine Muff.  Sicer pa pevka, kateri gre petje slovenskih pesmi bolj slabo od ust. Raje zato prepeva po balkansko. Ja pa očitno uspešna podjetnica, v letu 2022 je ustvarila 64.959 evrov prihodkov iz poslovanja in 10.073 evrov čistega dobička. 

Tu je še nekaj takih, dobro “stoječih” glasbenih podjetij.  BMF glasbena produkcija, d. o. o., katerega direktorja sta bobnar in kitarist skupine BMF Jože Habula in Daniel Gregorič, po 25-odstotni delež pa imata še Gregor Skočir in Alen Steržaj, podjetje Talent Planet, d. o. o., ki je v lasti Jana Plestenjaka, Shagadelic Records, d. o. o. (vpisano šele 22. februarja 2022), katerega direktor je Jure Maček (bobnar skupine Joker Out), prokurist pa Kris Guštin (kitarist skupine Joker Out). Po 20-odstotni delež v podjetju imajo še preostali člani skupine Bojan CvjetićaninJan Peteh in Nace Jordan, večina članov pa ima tudi status samostojnega podjetnika. Sledijo še podjetja Uroš Umek, s. p., Potrebuješ, d. o. o., katerega direktor in ustanovitelj je Jože Potrebuješ (Čuki), Showroom Produkcija, Boštjan Čukur, s. p., ter Studio Gong, d. o. o., katerega direktor je Mihailo Šarec (51-odstotni delež), prokuristka pa Tanja Žagar (49-odstotni delež).  Piše portal Siol.net.

Pa tudi  Manca ŠpikNuša DerendaDejan Krajnc, Rudi Bučar, podjetje Blaža Švaba (Modrijani), Mandarina d.o.o. (Dejan Vunjak), podjetje Toti, Zorana Predina in Sašo Avsenik s.p. ki pa je tudi zastopnik Kulturnega društva Ansambla Saša Avsenika. niso daleč za največjimi zaslužkarji.

Zagotovo pa tradicijo najbolj znanega slovenskega glasbenika, Slavka Avsenika, tudi v tujini najbolj zaznamuje prav njegov vnuk Sašo Avsenik, ki Avsenikove pesmi širi tako doma, kot v tujini.[/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDYmxvY2txdW90ZSUyMGNsYXNzJTNEJTIydHdpdHRlci10d2VldCUyMiUzRSUzQ3AlMjBsYW5nJTNEJTIyc2wlMjIlMjBkaXIlM0QlMjJsdHIlMjIlM0UuLi4lQzUlQTFlJTIwbmElMjBtbm9nYSUyMGxldGElMkMlMjBTbG92ZW5za2VnYSUyMG5hcm9kYSUyMHNpbi4uLiVGMCU5RiU4NyVCOCVGMCU5RiU4NyVBRSUzQ2JyJTNFJTNDYnIlM0VQcmklMjBBdnNlbmlraWglMjBzbyUyMGltZWxpJTIwdmVzZWxpY28lMkMlMjBTYSVDNSVBMW8lMjBBdnNlbmlrJTIwc2UlMjBqZSUyMHBvcm8lQzQlOERpbCUyMHMlMjBTdGElQzUlQTFvJTIxJTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnQuY28lMkZVVmhWcHN2UVVEJTIyJTNFaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ0LmNvJTJGVVZoVnBzdlFVRCUzQyUyRmElM0UlM0MlMkZwJTNFJTI2bWRhc2glM0IlMjBST0slMjAlMjglNDB6YXNsZWRvdmFsZWM3MCUyOSUyMCUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ0d2l0dGVyLmNvbSUyRnphc2xlZG92YWxlYzcwJTJGc3RhdHVzJTJGMTIxMjgzNDAxOTczNTQxMjc0MyUzRnJlZl9zcmMlM0R0d3NyYyUyNTVFdGZ3JTIyJTNFSmFudWFyeSUyMDIlMkMlMjAyMDIwJTNDJTJGYSUzRSUzQyUyRmJsb2NrcXVvdGUlM0UlMjAlM0NzY3JpcHQlMjBhc3luYyUyMHNyYyUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGcGxhdGZvcm0udHdpdHRlci5jb20lMkZ3aWRnZXRzLmpzJTIyJTIwY2hhcnNldCUzRCUyMnV0Zi04JTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Očitno v naši deželi ni tako slabo biti muzikant?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Povezane objave

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Neumna sporočila in slikanje za instagram. To sporoča Golob z ljubico s križarjenja! Odzivi

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.