Kdo je vložil kandidaturo za predsednika države?

Prejšnji teden je prvo uradno kandidaturo za predsednico republike pri Državni volilni komisij vložila predsednica N.Si Ljudmila Novak. Napovedala je, da si bo prizadevala, da bodo zakoni za vse enaki, za uspešno Slovenijo, v kateri bodo mladi imeli priložnost najti in izkoristiti svoje znanje, ideje in vizijo in da bi Slovenija postala ena od najbolj uspešnih držav na svetu.

Kot drugi je uradno kandidaturo vložil kamniški župan Marjan Šarec. Kandidaturi je priložil več kot 4.500 podpisov volivcev in volivk ter napovedal, da bo predsednik, ki ne bo tiho, da se bo oglasil ob pomembnih priložnostih, da bo predvsem delal za ljudi, se jim približal, se z njimi pogovarjal, slišal njihove težave, čeprav jih že zdaj veliko pozna in da bo predsedniško kampanjo vodil na terenu.

V Hiši Stare trte v Mariboru je napovedala kandidaturo tudi kandidatka SDS Romana Tomc. Kot je pojasnila na novinarski konferenci bo njeno geslo »Spoštujmo in sodelujmo.« Dejala je: »Zavedam se, da so formalne pristojnosti predsednika republike relativno omejene. Še bolj kot formalne pristojnosti je pomembno, da je predsednik neformalna, moralna, politična avtoriteta. Da to postane, mora imeti najprej spoštovanje, to pa ne pride kar tako. Ko tega doseže, ima tudi neformalno moč, da vpliva na boljše življenje v tej državi.«

SDS je v sporočilu za javnost zapisala, da je Romana Tomc ugledna političarka, ki se je državljankam in državljanom vtisnila v spomin kot poslanka in podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije ter dodali, da je trenutno poslanka Evropskega parlamenta, kjer se v različnih odborih ukvarja z zaposlovanjem in socialnimi zadevami, z ugotavljanjem pranja denarja, izogibanja davkov in davčnih utaj ter ostalimi ekonomskimi in monetarnimi zadevami.

Svojo kandidatko je sporočila tudi stranka SMC, ki v volilni boj pošilja ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič. Njeno volilno geslo je: »Slovenija, bolj odločno!«. Dr. Maja Makovec Brenčič je ob kandidaturi povedala: “Želim biti predsednica, ki prevzema aktivno vlogo v družbi in ki ne beži od konkretnih stališč glede aktualnih in pomembnih vprašanj”.

Svojo kandidatko na predsedniških volitvah je napovedala tudi neparlamentarna stranka Slovenska ljudska stranka, ki bo za predsednico republike predlagala Suzano Laro Krause,

Kandidaturo za predsednika republike pa so napovedali še sedanji predsednik Borut Pahor, Angelca Likovič (Za otroke), veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec, igralec Andrej Rozman Roza, koprski župan Boris Popovič, vršilec dolžnosti predsednika LDS dr. Luj Šprohar in sociologinja dr. Valerija Korošec.

J. L.

 

 

 

Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.