Minister dr. Logar na Svetu EU za zunanje zadeve

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v uvodnem delu med drugim izpostavil razmere v Mjanmaru, vrh G5 Sahel, Belorusijo in Iran, minister za zunanje zadeve Finske je poročal o razmerah v Etiopiji in Sahelu po opravljenem obisku v imenu visokega predstavnika Borrella, zunanja ministrica Švedske pa je poročala o obisku v Moskvi v svojstvu predsedujoče Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Ministri so po obisku VP Borrella v Moskvi v začetku meseca opravili razpravo o odnosih z Rusko federacijo in stanju človekovih pravic v državi po obsodbi opozicijskega aktivista Navalnega in pridržanju številnih njegovih podpornikov. Zavzeli so se za krepitev podpore civilni družbi in stikov med ljudmi ter dosegli politično soglasje o sprejemu omejevalnih ukrepov v okviru horizontalnega režima o človekih pravicah.

Minister dr. Logar je poudaril nujnost ohranitve enotnosti EU v odnosu do Ruske federacije ter doslednega izvajanja obstoječih petih načel sodelovanja EU z Rusko federacijo. Izpostavil je pomen ohranitve odprtih komunikacijskih kanalov in dialoga z Rusko federacijo pri vsebinah skupnega interesa. Ob tem je izpostavil potrebo po strateškem razmisleku EU v kontekstu prihodnjih odnosov EU z Rusko federacijo.

Ministri so izmenjali poglede o zadnjem političnem dogajanju v Hongkongu kot posledica implementacije varnostne zakonodaje ter o vplivu razmer v Hongkongu na odnose EU s Kitajsko. Zaradi vztrajnega slabšanja razmer v Honkongu so izmenjali mnenja o možnostih oblikovanja dodatnih ukrepov.

Slovenija je zaskrbljena nad številnimi političnimi napadi na sodno vejo oblasti v Hongkongu v zadnjem obdobju ter poudarja, da neodvisno sodstvo predstavlja temelj stabilnosti Hongkonga kot finančnega centra in igra osrednjo vlogo pri uveljavljanju načela “Ena država, dva sistema”.

V prvem videokonferenčnem srečanju ministrov z državnim sekretarjem ZDA Blinknom je minister dr. Logar izpostavil naslavljanje aktualnih globalnih izzivov v tesnem transatlantskem sodelovanju, krepitev odpornosti in kibernetske varnosti, tudi v luči prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU ter pomen sodelovanja na Zahodnem Balkanu.

Svet je sprejel sklepe Sveta o 1) Mjanmaru, o 2) okrevanju po covid-19, ki temelji na človekovih pravicah in 3) EU prioritetah v forumih Organizacije združenih narodov za človekove pravice.

Pred zasedanjem Sveta se je minister udeležil večerje ministrov s predstavnikom ruske opozicije in tesnim sodelavcem Navalnega Leonidom Volkovom ter neformalnega zajtrka ministrov s tožilko Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda. Ob robu zasedanja pa se je minister dr. Logar bilateralno srečal z ministrom za zunanje zadeve Madžarske.

Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!

Ministrstvo za zdravje ustavilo prenovo UKC Ljubljana, še več, podrli bodo, kar so zgradili?