Minister dr. Logar na virtualnem srečanju Varnostnega sveta OZN o razmerah v Belorusiji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, slika MZZ

Minister dr. Logar je povedal, da Slovenija zelo zaskrbljeno spremlja razvoj dogodkov v Belorusiji po objavi rezultatov predsedniških volitev, ki niso potekale ne svobodno ne pošteno in brez opazovalcev OVSE. Minister je pozval k vzpostavitvi dialoga med vsemi deležniki v Belorusiji.

Minister dr. Logar je na virtualnem srečanju poudaril, da so nesprejemljivi nasilje nad miroljubnimi protestniki, resne kršitve temeljnih pravic, svobode govora in združevanja. Pozval je k vzpostavitvi dialoga med vsemi deležniki v Belorusiji ter predlagal tudi ponovitev predsedniških volitev z močno prisotnostjo mednarodnih opazovalcev.

Minister dr. Logar se je v svojem govoru še posebej dotaknil pomembne vloge regionalnih organizacij in posebej izpostavil Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) kot najprimernejši forum za obravnavo krize v Belorusiji. Podprl je pobudo aktualno predsedujoče OVSE Albanije in prihodnje predsedujoče Švedske za obisk v Minsku in pogovore v Minsku z vladnimi in opozicijskimi predstavniki.

Čeprav neformalne narave je oblika Arria za delo VS OZN zelo pomembna, ker članicam Varnostnega sveta Združenih narodov omogoča izmenjavo mnenj z osebami, za katere članice Varnostnega sveta Združenih narodov menijo, da bi bilo koristno slišati njihovo mnenje, tudi s civilno družbo. Srečanja so odprta za vse države članice ZN. Uvodoma je sodelujoče ministre (iz Litve) nagovorila vodja beloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskya.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!

Ministrstvo za zdravje ustavilo prenovo UKC Ljubljana, še več, podrli bodo, kar so zgradili?

SDS zahteva parlamentarno komisijo v zvezi z nezakonitimi odvzemi otrok v porodnišnicah v času komunizma