Na Teznu se soočajo z neprijetnimi vonjavami, prisotnostjo podgan ter strahom pred morebitnimi požari v podjetju Surovina.

Foto: BK TV

Naraščajoči požari v podjetju za predelavo odpadkov Surovina v Mariboru močno vplivajo na prebivalce bližnjih naselij. Nedavno se je odvijal sestanek, na katerem so sodelovali predstavniki družbe Surovina, mestne občine ter Mestne četrti Tezno, kjer so prebivalci izrazili svoje zaskrbljenosti in postavili nekaj konkretnih zahtev, ki se nanašajo na to težavo. Pristojni organi so bili soočeni s petimi glavnimi zahtevami, ki obsegajo odvoz odpadkov, deratizacijo, izboljšanje požarne varnosti ter postavitev nadstrešnice nad skladiščenimi odpadki.

Stanovalci so zahtevali rešitve

Zaskrbljeni stanovalci so nujno zahtevali rešitve, ki vključujejo spremembo poti tovornih vozil, zagotovitev učinkovitih hidrantov ter odškodnino za njihove težave. Direktor družbe Surovina, Jure Fišer, je priznal motečost požarov in izpostavil, da so že delno uvedli sodoben sistem za avtomatsko zaznavo in gašenje požarov. Poleg tega načrtujejo nadaljnje ukrepe, vključno z izgradnjo naprednega sistema za nadzor požara, ki bo zajel celotno območje skladiščenih odpadkov, kot poroča medij.

Po poročanju Radia Maribor so prebivalci okoliških naselij opisali nevzdržne razmere, s katerimi se soočajo vsak dan. Smrad, prisotnost podgan, miši, vrane in ščurki so postali stalni spremljevalci njihovega vsakdanjega življenja. Stanje je tako hudo, da ljudje postanejo živčni ob vsakem zvoku sirene, ki opozarja na morebiten požar v podjetju Surovina. Smrad je tako močan, da večerne ure ne omogočajo več odpiranja oken, saj se neprijeten vonj širi po zraku.

Podžupan dr. Samo Peter Medved izraža razumevanje skrbi in zahtev stanovalcev, hkrati pa opozarja na nujnost gospodarske dejavnosti podjetja Surovina. Kljub temu so od pristojnih zahtevali, da se ne izvaja več dovoza problematičnih odpadkov, dokler ni zagotovljen njihov odvoz. Direktor družbe je ob tem zagotovil, da se takšen dovoz več ne izvaja, ter obljubil hitro reševanje te situacije.

Mnenje udeležencev sestanka je, da so trenutno pomirjeni, vendar pa to ne predstavlja zaključka situacije. Pričakujejo nadaljnji odgovor v roku 30 dni, saj se zavedajo, da je potrebno problematiko reševati dolgoročno.

[color-box color=”yellow”] Preberite tudi: Na Teznem spet gori Surovina! Po mestu tulijo gasilske sirene. Nad Mariborom gost črn dim![/color-box]

Povezane objave

Gost je tako omagal, da je zaspal v enem izmed mariborskih lokalov. Zbudili so ga policisti!

Divjak, ki je s Teslo povozil pešca in priletel na teraso lokala, je očitno nekam pobegnil?

Tu so podrobnosti streljanja iz občine Oplotnica