Preberite kako prišli na sled tatovoma, ki sta kradla zaščitno opremo v UKC!

slika je naključna

Kaznivega dejanja tatvine zaščitne opreme v lasti UKC Ljubljana sta utemeljeno osumljena 31-letni moški in 28-letna ženska iz Ljubljane. Med hišno preiskavo so jima zasegli predmete (manjšo količino zaščitnih mask in razkužil) in okoli 40.000 evrov gotovine, za katere policisti sumijo, da izhajajo iz kaznivega dejanja.

Zasebni detektivi pomagali prijeti tatova iz UKC

V zavedanju, da bodo predvsem bolnišnice, zdravstveni domovi in domovi za upokojence nujno potrebovali maske, razkužila in drugo zaščitno opremo sta tatova prišla na idejo kraje le-te. Sočasno s tem je vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana opazilo, da tudi njihove zaloge zaščitne opreme kopnijo hitreje, kot bi smele. Začeli so sumiti, da večje količine mask in razkužil izginjajo po kriminalnih poteh, niso pa vedeli, ali gre za t. i. “inside job“, torej ali so za to krivi zaposleni, ali pa je do zalog prišel nekdo “od zunaj”.

Medtem je na različnih spletnih straneh poskočilo število oglasov za prodajo zaščitnih mask in razkužil. Cene so se gibale okoli 1,20 evra na kos in od 30 do celo 50 evrov po škatli. Ker s fotografij ni bilo jasno, ali so med njimi tudi ukradene zaloge iz UKC Ljubljana, so se na delo podali zasebni detektivi. Ti so stopili v stik s ponudniki oglasov in jim “nastavili vabe”. 

Na pomoč so priskočili zasebni detektivi. Najprej so se dogovorili za manjši odkup, zgolj vzorec. Detektiv je enemu od ponudnikov, ki so ga sumili, da prodaja ukradene kirurške maske in razkužila, plačal 70 evrov in prav s tem odkupom so lahko potrdili, da gre za isto serijo mask in razkužil, ki so izginili iz UKC Ljubljana. Ko so to potrdili, so v kliničnem centru sredi aprila podali prijavo na policijo. Ta je prevzela kriminalistični del, detektivi pa so, skladno s pooblastili, nadaljevali z dogovarjanjem s prodajalci in odkupi. V drugem, večjem odkupu, so se dogovorili za večjo količino, 15 škatel mask. Ta odkup je bil dovolj velik za hišno preiskavo (mejna vrednost je 500 evrov), ki je – kot smo poročali – sledila v sredo. Piše 24ur.

Policija je po hišni preiskavi v sredo pridržala dva osumljenca – oba sta po naših informacijah zaposlena v kliničnem centru. 31-letnik naj bi že podal svojo odpoved, 28-letnica pa naj bi bila trenutno na porodniški.

MG


Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.