Prihaja osmi protikoronski zakon kaj prinaša?

slika: twitter

DZ bo osmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19, potrjeval v torek, 2. februarja. Tako je danes sklenil kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča.

V PRIPRAVI NOVI PKP 8

Vlada je predlog zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 sprejela v ponedeljek. Ker epidemija še vedno traja, je vanj zapisala dodatne ukrepe, ki naj bi omilili posledice in vpliv covida-19 ter hkrati spodbudili trg dela in gospodarstvo, piše Politikis.

  • Predlog osmega protikoronskega zakona odpravlja tudi neenakost med delavci, ki zaradi izplačil nagrad za poslovno uspešnost s plačo za december niso bili upravičeni do kriznega dodatka v višini 200 evrov. Tokrat je predvidena tudi globa za delodajalce, ki kriznega dodatka ne bi izplačali.
  • Širi se tudi krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka iz sedmega protikoronskega zakona, in sicer na polnoletne dijake ter študente, ki se izobražujejo v tujini, pa tudi na prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, ter na vojne veterane in vojne invalide.
  • Do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov bodo zdaj upravičeni tudi brezposelni, ki so delo izgubili po lanskem 12. marcu.
  • Skrajšani delovni čas pa bo država subvencionirala tudi kmetijam, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi.
  • Iz petega protikoronskega zakona, sprejetega oktobra lani, se še vse do konca leta 2021 podaljšuje določba, da lahko vsi zaposleni koristijo tri dni bolniške odsotnosti brez potrdila osebnega zdravnika.
  • Za tri mesece, večinoma do konca junija, se podaljšuje tudi pomoč izvajalcem prevoza potnikov v cestnem in železniškem prometu, kot tudi izvajalcem šolskih prevozov in občasnih prevozov s kombiji.
  • Predlog zakona prinaša tudi podaljšano obravnavo, zdravstveno nego, fizioterapijo in delovno terapijo za osebe, ki so prebolele okužbo z novim koronavirusom.
  • Subvencioniranje minimalne plače v prvi polovici leta 2021, v drugi polovici pa razbremenitev delodajalcev pri plačilu prispevkov za socialno varnost za delavce v delovnem razmerju.

Glede subvencioniranja čakanja na delo je za dejavnosti, ki so zaprte z vladnimi odloki, v predlogu zakona zapisana novost, da država delodajalcu krije stroške, ki jih ima z zaposlenimi na čakanju na delo doma, v celoti, torej bruto bruto.

S paketom PKP 8, vas bomo podrobneje seznanili, ko bo predlog potrdil Državni zbor.

PM

 

Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.