V Mariboru se situacija umirja, posebno hudo je na Koroškem! Črna odrezana od sveta!

Malečnik, športni park

[vc_row][vc_column][vc_column_text]V Mariboru, kjer je najbolj utrpel Malečnik, se zadeve po poplavah počasi umirjajo. Gasilci imajo polne roke dela tudi v okolici Maribora, še posebno v občini Duplek.

Prebivalci poplavnih območij Maribora dolvodno od meljskega jezu so po včerajšnjih poplavah na trnih pričakali noč, ko je Podravje zajelo novo deževje. A največji strahovi se niso uresničili. Deževje ni bilo tako obilno.

Z Dravskih elektrarn sporočajo, da je pretok Drave za zdaj konstanten. Vsi pa zaskrbljeno spremljajo, kaj se bo z vremenom dogajalo v prihodnje, saj glavni vzrok za tukajšnje poplave, kot pravijo na dravskih elektrarnah, ni pritok iz Avstrije, temveč voda iz lokalnih pritokov. 

V Dvorjanah je poplavilo kmetijske površine, do ene kmetije je dostop mogoč le s traktorjem.

Mariborska gostilna Zlati lev je zato vsem gasilcem, ki so na delu praktično že ves dan, ponudila brezplačno hrano. Zapisali so: “Pozor. Gostilna Zlati lev. Vsi gasilci, ki danes sodelujete pri popravah pri nas jeste brezplačno. Povej naprej.”  Gre za hvalevredno gesto. Ljudje s takšnimi dejanji res kažejo, da v najhujših situacijah, znajo stopiti skupaj.

Posebno hudo je na Koroškem. 

V Črni na Koroškem, so brez elektrike, vode in vsakršnih telefonskih povezav. Ljudje so po dostopnih informacijah na varnem.  V kraj so včeraj že vstopili vojaki, potrebno je bilo nekaj ljudi rešiti tudi s posredovanjem helikopterja. Za enkrat je Črna odrezana od sveta. Iz kraja Žerjav, kjer so jim na pomoč priskočili tudi mežiški gasilci, so jo sporočili, da je kraj uničen. Prebivalce so evakuirali v višja nadstropja. Prav tako so iz hiš in stanovanj izselili prebivalce v drugih naseljih Črne na Koroškem. Kot poročajo nekateri prebivalci, ob poplavah županje še niso videli na spregled. Baje je na dopustu.

Velika težava je tudi v tem, da je zalit tudi gasilski dom in da so s tem posredovanja domačega gasilskega društva močno otežena. Kljub vsemu so ljudje na varnem in oskrbljeni z najnujnejšim. V prostore CUDV Črna so iz njihovih ogroženih stanovanjskih objektov evakuirali okoli 50 prebivalcev, deloma iz Šmelca in centra Črne, problematično je tudi v delu naselja Pristava.

Prizadeta je celotna regija, najbolj pa Mežiška in Mislinjska dolina skupaj z Dravogradom, v Dravski dolini pa je po sedanjih podatkih največ težav zaradi zemeljskih plazov in zalitih objektov na območju občin Vuzenica in Podvelka, ni pa tako hudih poškodb infrastrukture kot v Mežiški in Mislinjski dolini.

Številnim podjetnikom so poplave uničile poslovne prostore, skladišča – bili smo v trgu na Ravnah, kjer črpajo vodo tako rekoč pri vsakem lokalu, poslovnem prostoru in tudi v stanovanjskih hišah. Večina že od jutra neprevoznih cest ostaja neprevoznih še naprej (Ravne – Dravograd, Ravne – Črna, Črna – Šoštanj, Mislinja – Velenje in številne druge), tako je tudi posledice težko odpravljati oziroma nastajajo še naprej. Na terenu ostajajo gasilske ekipe, civilni štabi [/vc_column_text][vc_raw_html]JTNDYmxvY2txdW90ZSUyMGNsYXNzJTNEJTIydHdpdHRlci10d2VldCUyMiUzRSUzQ3AlMjBsYW5nJTNEJTIyc2wlMjIlMjBkaXIlM0QlMjJsdHIlMjIlM0VOYSUyMFByZXZhbGphaCUyQyUyMHYlMjBuYXNlbGp1JTIwUG9kJTIwZ29uamFtaSUyQyUyMHplbWVsanNraSUyMHBsYXolMjBvZ3JvJUM1JUJFYSUyMGhpJUM1JUExbyUyMGluJTIwJUM1JUJFZWxlem5pJUM1JUExa28lMjBwb3ZlemF2byUyMFByZXZhbGplLURyYXZvZ3JhZC4lMjBOYXN0YWxhJTIwamUlMjByYXpwb2thJTIwJTI4MW0lMjklMkMlMjBwbGF6JTIwc28lMjBsYXN0bmlraSUyMHBva3JpbGklMjBzJTIwZm9saWpvJTJDJTIwbmFyZWRpbGklMjBkb2RhdG5vJTIwb2dyYWpvJTJDJTIwYSUyMHYlMjBzdHJhaHUlMjAlQzQlOERha2FqbyUyMG5vJUM0JThEJUUyJTgwJUE2JTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnR3aXR0ZXIuY29tJTJGc2xvemVsZXpuaWNlJTNGcmVmX3NyYyUzRHR3c3JjJTI1NUV0ZnclMjIlM0UlNDBzbG96ZWxlem5pY2UlM0MlMkZhJTNFJTIwLSUyMCVDNCU4RGltcHJlaiUyMG5hJTIwdGVyZW4lMjElMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGdHdpdHRlci5jb20lMkZ2ZWNlciUzRnJlZl9zcmMlM0R0d3NyYyUyNTVFdGZ3JTIyJTNFJTQwdmVjZXIlM0MlMkZhJTNFJTIwJTNDYSUyMGhyZWYlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnQuY28lMkZiUDFMTTQwelg2JTIyJTNFcGljLnR3aXR0ZXIuY29tJTJGYlAxTE00MHpYNiUzQyUyRmElM0UlM0MlMkZwJTNFJTI2bWRhc2glM0IlMjBUb21hJUM1JUJFJTIwUmFuYyUyMCUyOCU0MFRvbWF6UmFuYyUyOSUyMCUzQ2ElMjBocmVmJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ0d2l0dGVyLmNvbSUyRlRvbWF6UmFuYyUyRnN0YXR1cyUyRjE2ODc1Mzc2MDM4MjQ3NzkyOTUlM0ZyZWZfc3JjJTNEdHdzcmMlMjU1RXRmdyUyMiUzRUF1Z3VzdCUyMDQlMkMlMjAyMDIzJTNDJTJGYSUzRSUzQyUyRmJsb2NrcXVvdGUlM0UlMjAlM0NzY3JpcHQlMjBhc3luYyUyMHNyYyUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGcGxhdGZvcm0udHdpdHRlci5jb20lMkZ3aWRnZXRzLmpzJTIyJTIwY2hhcnNldCUzRCUyMnV0Zi04JTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Korošcem želimo naj se čimprej vrnejo nazaj v svoje domove. Bog naj vas čuva![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Viri: Spletni Večer, Na dlani, TV Maribor[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Povezane objave

Tako je ob Blejskem jezeru zadonelo na tisoče frajtonaric! #video

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

Mariborski gasilci praznujejo. Sredi mesta pa se obeta prava mariborska čaga!