Zaradi ukinitve dopolnilnega zavarovanja, 35 evrov manjša pokojnina?

Golobova vlada ima upokojence spet za poskusne zajčke. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo kar tako lahka poteza. Pa tudi pri ljudeh ne bo kakšnega velikega olajšanja.

Ljudem se bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja najprej poznala že pri plači. Prispevek bo za zaposlene od njihove neto plače plačal delodajalec, kar pomeni, da bo to še vedno strošek delavca. 

Bodo pa upokojenci prejemali zato (zopet) nižjo pokojnino. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) bo odtegnil 35 evrov, jih nakazal v zdravstveno blagajno in nato upokojencem nakazal 35 evrov nižjo pokojnino. Doslej so prejeli celotno pokojnino, dopolnilno zavarovanje pa so sami plačali s položnico, seveda niso dopolnilnega zavarovanja plačali vsi. Torej tudi tisti, ki doslej dopolnilnega zavarovanja niso plačevali, ga bodo sedaj morali.  Pavšalnemu obveznemu prispevku za zdravje ne bodo mogli izogniti. Takih naj bi bilo pet odstotkov.

Robert Golob se sicer hvali, da naj bi bil to uspeh vlade. Poslanka SDS Jelka Godec pa je noveli zakona rekla “katastrofa”. Po njenem mnenju se je zgodil še en korak k popolni razmejitvi državnega in zasebnega zdravstva. “Ko bodo zavarovalnice staknile glave, bomo dobili nov sistem zdravstvenih zavarovanj, ki si ga bodo privoščili le nekateri. In ti bodo imeli dostop do zdravstvenih storitev v zasebnem zdravstvu,” je zapisala na twitterju Jelka Godec.

vir: portal N1

Povezane objave

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Neumna sporočila in slikanje za instagram. To sporoča Golob z ljubico s križarjenja! Odzivi

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.

7 komentarjev

BOBUBOB 12. 04. 2023 - 13:19
Sami smo si jih izvolili. Z veliko pomočjo prejšnje vlade JJ. Naiven je, kdor je od t.i. novoobraznikov starega izgleda in navad pričakoval karkoli drugega kot krajo, ropanje in laž. S tem, da nas je na laž dodobra natreniral že JJ. Večna slava mu, Brutusu !
piko8 12. 04. 2023 - 16:01
Leteča podgana robert golob je KATASTROFA za Slovenijo !!!
Janko Lisjak 13. 04. 2023 - 0:14
Neverjetni bedaki ste, od 35euro je šlo vsaj 15e v privat žepe, sedaj bo pa vse šlo v zdravstvo, državljani ne bomo plačevali niti več niti manj, razlika je samo ta da vmes ni oderuških posrednikov, to kar pa Jelka govori pa nima veze z privat in javnim zdravstom, samo nekaj mora klobasati
radames 13. 04. 2023 - 6:23
Bravo, bravo! Na to misel o upokojencih sem prišel že sinoči. Gre pa ta "pesem" še naprej. S tem vladnim ukrepom se za 35€ zmanjša tudi osnova za redno procentualno usklajevanje pokojnin. In že spet bomo upokojenci pokradeni. Tole zadevo je treba omeniti tudi Pavlu Ruparju, da jo bo uvrstil v protestniški seznam.
Znamya Pobedy 14. 04. 2023 - 7:20
Ne pravim, da podpiram tak ukrep ampak tole preprosto ne drži. Odtegnilo se bo od neto pokojnine (plače), tako da se osnova za usklajevanje ne zmanjša.
Srecko Plohl 13. 04. 2023 - 11:18
Ne zavajsjte ker kakor vem ni tsko kot pišete .,,Dodatno zavarovanje si bo plačsl vsak sam če bo hotel samo ne zavarovalnici ampak ZZZS vi ste pravi mojstri zavajanja
Natjer 14. 04. 2023 - 4:04
S kakšno pravico naj bi vlada posegala v pokojnine upokojencev. Brez mojega pooblastila ne more nihče bremeniti moje pokojnine. Tudi v SVOBODI so omejitve. Samo s položnico kot do sedaj. Tisti, ki ne plača naj si zdravstvene storitve plača sam.
Dodaj komentar