Imamo že drugi primer Indijske in brazilske različice koronavirusa

Pri nas imamo potrjena dva nova primera brazilske in indijske različice novega koronavirusa, število primerov indijske različice v Evropi se povečuje.

Pri nas prisotni tako indijska, kot brazilska različica koronavirusa

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so sicer med 2. in 8. majem pregledali 296 vzorcev, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Dokazali so štiri različice virusa, prevladuje angleška različica, prisotna je bila v 97,6 odstotka primerov analiziranih vzorcev. V stoodstotnem deležu angleška različica ni prisotna le v koroški, obalno-kraški in gorenjski regiji. Angleško različico so doslej potrdili v 3617 vzorcih.

V zadnji seriji so potrdili tudi nov primer brazilske različice, skupaj so doslej potrdili tri primere brazilske različice. Omenjeni novi primer je bil dokazan v jugovzhodni regiji po naročilu epidemiologa.

Prav tako so potrdili en primer indijske različice, in sicer pri osebi s Koroške. Gre za drugi potrjeni primer te različice v Sloveniji, saj je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete to različico že ugotovil na vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila. Piše poprtal Maribor.info.

Indijska različica koronavirusa je precej bolj nevarna od prejšnjih različic in se širi zelo hitro, a cepiva bi naj tudi pri tej različici učinkovala.

Povezane objave

NEPRESLIŠANO! V tednu dni spet smrti zaradi covida. Previdno!

Dijake cepili z napačnim cepivom brez njihove vednosti

Koliko ljudi ima trajne stranske učinke po cepljenju?