IZREDNA NOVICA! Rezultati volitev se ne ujemajo? Dejan Kaloh, med poslance?

Kot neuradno piše portal Demokracija,  se je včeraj, v petek, sestala posebna strokovna skupina Državne volilne komisije in po pregledu rezultatov parlamentarnih volitev urgentno obvestila direktorja DVK Dušana Vučka: »Rezultati se ne ujemajo!«

Rezultati volitev se ne ujemajo? Dejan Kaloh postal poslanec?

Strokovna komisija dodatno preverila rezultate volitev. V skupini sodelujejo predstavniki podjetij Genis in Intelcom (razvili so opremo za izračun volilnih rezultatov, prav tako vzdržujejo opremo) ter avtoriteta na tem področju dr. Andrej Bauer iz Univerze v Ljubljani (Fakultete za matematiko in fiziko).

Po ponovnem preverjanju so urgentno obvestili Dušana Vučka, češ da se rezultati ne ujemajo. Kot smo lahko do zdaj izvedeli, so vsi trije programi sicer pravilno izračunali mandate, do razhajanj naj bi prišlo pri izbiri kandidatov znotraj list, kar naj bi bila posledica zastarele programske opreme. Napaka je bila odkrita včeraj popoldan, prav tako naj bi bila že odpravljena, rezultati pa ponovno izračunani.

Zaradi računalniške napake je bilo za šest poslanskih kandidatov napačno izračunano, da bodo postali poslanci. Po dve napaki sta bili v Gibanju svoboda in SDS, po ena pa v NSi in Levici. O napačnem izračunu razdelitve mandatov pravkar razpravlja državna volilna komisija, ki potrjuje končni rezultat volitev, da bi ga predsednik Peter Golob in direktor službe Dušan Vučko jutri lahko predala predsedniku republike Borutu Pahorju, poroča Siol.

V Gibanju Svoboda Roberta Goloba sta poslanska mandata sta dobila Franc Props (Novo Mesto) in Tine Novak (Ptuj), mandatov pa nista dobila Tomaž Lah (Maribor) in Jurij Lep (Maribor) za katera je doslej veljajo, da bosta postala predstavnika ljudstva. Iz SDS Janeza Janše sta mandat dobila Alenka Helbl (Celje) in Dejan Kaloh (Maribor), ne pa Maja Kocjan (Novo mesto) in Andrej Kosi (Ptuj). V NSI je mandat dobil Janez Žakelj (Kranj) in ne Klemen Matk (Celje). V Levici pa je poslanka postala Tatjana Greif (Maribor) in ne Ana Černe (Kranj).

Kljub temu ostaja vprašanje: ali je šlo res za šlamparijo in staro programsko opremo ali za namerno napako in goljufijo.

Povezane objave

Novi svet RTV po poti Severne Koreje? Prepovedali bi snemanje, komentiranje, tvitanje in še kaj?

To so nam prikrivali? 17-letni Migrant v Cerknici posilil 78-letno ženico

Zakaj se Golob boji varnostnega sveta Združenih narodov?

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več