Odzivi na komentar Petra Stankovića, ki je za NZ glasbo dejal, da ima fašistične nastavke!

Peter Stanković, slika RTV

V javnosti še vedno odmeva izjava Petra Stankovića, predavatelja na FDV, ki je na nacionalnem radiu dejal, da ima slovenska narodno-zabavna glasba fašistične nastavke.

Izjava Stankovića je sprožila številne odzive in ogorčenja, na družbenih omrežjih.  Tudi v uredništvu našega portala smo se odzvali na to izjavo, ker se nam zdi pomembno, da tudi naš medij pripomore temu, da se ustavi teptanje slovenske identitete, glasbe, kulture ali jezika.

Oglasil se je tudi predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša in zapisal: Nekoč so slovensko narodno glasbo preganjali fašisti, nato so jo zasmehovali komunisti, danes pa kar profesorji iz ⁦FDV s pomočjo nacionalnega radia ⁦RTV⁩. A slovenska glasba in bosta obstajali tudi potem, ko za FDV nihče več ne bo vedel.”

Anja bah Žibert, poslanka SDS je zapisala: “Sramota, kaj si je dovolil prof. FDV-ja Stankovič, ki je slovensko narodnozabavno glasbo povezal s fašizmom. Harmonika je naša kultura, harmonika je naša tradicija. To ni fašizem, to je domoljubje in Slovenci smo ponosni na to.

Novinarka in urednica portala Dosje, Mojca Vočko je zapisala: Za kakšnega -ić, npr. Stanković, so Avseniki in narodne noše “pripravne za” fasistoidne, avtokratske prisvojitve, kot smo včeraj slišali. Da, taki vaški posebneži so tudi v akademski sferi, na FDV, kjer vzgajajo, ocenjujejo študente. Slovenija očitno ni njih intimna izbira.

Oglasil se je tudi Igor Pirkovič, pisec številnih besedi za narodno zabavne ansambla: “Dr. Peter Stankovič, profesor s FDV danes na VAL 202 o novejši NZ glasbi: “nočem reči, da je taka glasba sama po sebi avtokratska, fašistoidna ali kakorkoli, ampak je s tem svojim preprostim, enoznačnim uniformnim svetom zelo pripravna za te prisvojitve!”

V društvu huda jama45 so zapisali: “Za levičarje niso narodne noše znak identitete naroda, ampak znak FAŠIZMA. Na sliki so 4 lepe slovenske fašistke. Slika je nastala med drugo svetovno vojno leta 1943 , ko je bila v Cerknici nova maša. Živeli ljubitelji domovine,Slovenije. Naj BOG ohrani slovenski narod!”

To pa je izjava Zmaga Jelinčiča: “Ko bo nek gospod iz leve opcije napisal nekaj podobnega, kot je Golica, ali “čebelice” , takrat se naj oglasi, do takrat naj bodo pa tiho!”

 

Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

Tako pa je mlada harmonikarica zaigrala s prevezo čez oči znano Miheličevo skladbo

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?