Popravek članka: “Koga in za koliko je napajala Šarčeva vlada preko UKOM-a?”

Iz organizacije “Danes je nov dan” smo dobili prošnjo po popravku članka, katerega objavljamo v celoti!

Članek smo povzeli po portalu Informer.

Zahteva za popravek članka

(Nelektorirano)
Pišemo vam v povezavi s prispevkom z naslovom »RAZKRIVAMO! Koga in za koliko je napajala Šarčeva vlada preko UKOM-a?«, ki ste ga na portalu E-maribor.si objavili danes, 6. maja 2021.
V prispevku navajate: »Direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija je objavil pogodbe od 1. januarja 2019 do 28. februarja 2021 ter seznam študentov, ki so delali za Ukom« in »Mirovni inštitut je od Ukoma v letu 2019 prejel blizu 9 tisoč evrov, Pekarna magdalenske mreže 23 tisoč evrov, Danes je nov dan pa skoraj 6 tisoč evrov.« Sporočamo vam, da sta obe trditvi (skupaj z nekaterimi drugimi, ki se pojavijo v prispevku) neresnični.
Ukom tako ni objavil dejanskih pogodb, ki jih je podpisal v navedenem časovnem obdobju, temveč je objavil le seznam pogodb Urada Vlade RS za komuniciranje s poslovnimi partnerji. Na slednjem so navedena zgolj imena organizacij, s katerimi so bile od 1. januarja 2019 do 28. februarja 2021 podpisane tovrstne pogodbe, skupaj s predvidenim datumom veljavnosti pogodbe in pa njenim predvidenim zneskom. Iz dokumenta pa ni mogoče sklepati ničesar o njihovi realizaciji.
Če bi pogodbe Ukom tudi zares objavil, bi lahko ugotovili, da vaša trditev, da je Danes je nov dan s tega naslova prejel skoraj 6 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, ne drži (na kar lažno namiguje tudi Ukom). Pogodba, ki smo jo z uradom sklenili dne 12. 3. 2020 za projekt “Odpiranje pogovora o lažnih in sovražnih novicah na Instagramu s spletnimi vplivneži” (pogodba št. 37/2020), je bila namreč prekinjena pred realizacijo, tako da Danes je nov dan s strani urada v tem obdobju ni prejel prav nič proračunskih sredstev. To lahko zelo hitro preverite tudi z aplikacijo Erar.
Skladno s 26. členom Zakona o medijih zahtevamo, da prispevek nemudoma ustrezno popravite, pri tem pa upoštevate vsa zgoraj navedena dejstva.
Inštitutu za druga vprašanja “Danes je nov dan” se opravičujemo za netočne podatke, katere smo povzeli po drugem mediju. Uredništvo portala e-maribor.

Povezane objave

Iz Urada RS za integracijo migrantov terjajo popravek našega članka

Popravek članka: “Odlazku se lahko smeji. Smetarsko-radijski tajkun prihaja po plačilo?”

Popravek članka. Vlado Šega in Tatjana Greif kandidirata pri Levici.