Slovenski glasbeni svet žaluje. Umrli sta kar dve glasbeni legendi!

Slovenski glasbeni svet žaluje. Včeraj je glasbenike pretresla vest, da je umrl glasbenik Jože Bohorč, danes pa poročajo še o smrti glasbenika Janeza Hvaleta.

Umrl je harmonikar Jože Bohorč

Jože Bohorč se je rodil 30. oktobra 1954 v Celju. Bil je glasbeni samouk, pri 13. letih starosti je že veselo godel na porokah. Igral je pretežno stare avstro-ogrske koračnice, manjkala pa ni niti kakšna Slakova ali Avsenikova viža. Z nastankom ansambla je na studijskih posnetkih obudil stare ohcetne melodije, po letu 1995 pa je posnel tudi svoje avtorske melodije, ki so bile narejene po glasbenem okusu poslušalk in poslušalcev. Jože večino življenja preživel v Gorici pri Slivnici – torej v kraju, od koder prihaja tudi Ivanka Slak, soproga pokojnega Lojzeta Slaka. Tako ni čudno, da so se med družinami Bohorč in Slak že pred desetletji stkale prijateljske vezi, ki jih je okronala tako glasba, kot tudi prešerno razpoloženje. Njegova najbolj znana pesem je bila Snežni valček.

Jože Bohorč

Po dolgotrajni bolezni je zamrl njegov smeh in utihnil glas njegove harmonike. Njegovim domačim in prijateljem izrekamo v imenu portala e-maribor iskreno sožalje.


Umrl je glasbenik in pesnik Janez Hvale

V 70. letu starosti je danes po težki bolezni umrl legendarni glasbenik in avtor številnih besedil. Med izvajalci domače narodno-zabavne glasbe ga pomnimo kot zadnjega kitarista Ansambla Lojzeta Slaka (2006 – 2011), sredi 80. let pa je sodeloval tudi z Ansamblom Rž, ki je deloval pod taktirko tedanjega vodje ansambla, Marjana Ogrina. Janez je bil pravi glasbenik. V bistvu bil je vse. Skladatelj, besedilo-pisec in dolgoletni član društva pesnikov slovenske glasbe, pevec, kitarist, bobnar in še bi lahko naštevali. Desetletja se je kalil v pop-rock vodah. Sodeloval je s skupino Zofka in ledeni možje, Predmestje, 12. Nadstropje, 12. Nasprotje in še bi lahko naštevali.

Janez Hvale

Njegovim domačim in prijateljem, ter glasbenikom izrekamo v imenu portala e-maribor iskreno sožalje.

Glasbeniki odidejo, a pustijo veliko sled in pesmi se bodo pele še mnogo let!

(VIR: Radio Veseljak)

P.M.

 

 

Povezane objave

Golobovanje? Bo iz zakulisja notranje zadeve vodil kar Damir Črnčec?

Svetlana Makarovič pokvarila kulturni praznik? Odzivi na družbenih omrežjih

Bili smo na kulturnem prazniku v Hotinji vasi, kjer so imeli živega Prešerna

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več