To je 10 najboljših slovenskih narodno-zabavnih pesmi, po izboru umetne inteligence

arhiv e-maribor

Ob zaključku leta 2023 so tudi umetno inteligenco naložili, naj našteje deset najboljših slovenskih narodno-zabavnih pesmi vseh časov. Odgovor je tudi nas nekoliko presenetil.

Umetna ineliginca ima očitno široko znanje svojega nabora in nam je tako posredovala najboljše slovenske narodno-zabavne pesmi vseh časov. Njen izbor je bil zelo zanimiv. Čeprav se je vsaj v dveh primerih zmotila pri imenu izvajalcev. Tako smo mi, pesmi dodali pravega izvajalca. 

In če ste mnogi pričakovali, da bo umetna inteligenca na prvo mesto postavila največkrat predvajano inštrumentalno pesem na svetu, Avsenikovo Golico, ste se zmotili. Na prvo mesto je umetna inteligenca postavila pesem Ansambla Avsenik – Sanjam o domovini. 

Ansambel bratov Avsenik –  Sanjam o domovini

Na drugo mesto je umetna inteligenca dala pesem nekdanjega zelo priljubljenega ansambla Fantje z vseh vetrov, prav tako z lepo domovinsko pesmijo, Slovenija je domovina tvoja.

Na tretje mesto je umetna intelegenca postavila najbolj predvajano inštrumentalno pesem na svetu, Na Golici. Pesem, ki še danes marsikoga spravi na plesišče, ne glede na starost.

Ansambel bratov Avsenik – Na Golici

Tudi četrto mesto pripada Ansamblu bratov Avsenik. Tokrat z še vedno najlepšo pesmijo o naši domovini Sloveniji, ki je bila še v času komunizma pri nas zelo zapostavljena, v tujini pa zelo priljubljena.

Ansambel bratov Avsenik – Slovenija, od kod lepote tvoje

Na peto mesto je umetna inteligenca postavila Lojzeta Slaka in Fante s Praprotna. Zagotovo je to najbolj znana pesem, katero poje staro in mlado.

Lojze Slak – V dolini tihi

Na šestem mestu je ponovno Ansambel bratov Avsenik. Tokrat s pesmijo, ki je edina zazvenela le v slovenskem jeziku in v nemščino ni bila nikoli prevedena. Prav tako zanjo ni bilo posnetega video spota.

Ansambel bratov Avsenik – Tam, kjer murke cveto

Za zanimivost, če ne kar za presenečenje, pa je umetna inteligenca poskrbela na sedmem mestu, ko je mesto dodelila, sicer enemu najbolj znanih ansamblov pri nas – Modrijanom. Pesem, Ti moja rožica, je zagotovo ena največkrat predvajanih pesmi zadnjih 7 let. Pa čeprav so za njo, Modrijani, z manjšo predelavo, posneli video spot šele lani.  Tako pa je pesem zvenela na Noči Modrijanov.

Modrijani – Ti moja rožica

Osmo mesto so si po izboru računalnika zaslužili člani ansambla bratov Poljanšek, ki so v svoji karieri prav tako posneli veliko hitov. Tu je le eden od njihovih znanih – Mi smo muzikantje!

Ansambel bratov Poljanšek – Mi smo muzikantje

Po mnenju umetne inteligence je na devetem mestu Ansambel Franca Miheliča. Poleg ostalih hitov je zelo priljubljena pesem Moja ljubljena dežela, ki govori seveda o domovini Sloveniji.

Ansambel Franca Miheliča -Moja ljubljena dežela

Na desetem mestu, pa je po umetni inteligenci pristal Lojze Slak z eno najlepših pesmi, ki so jo je letos za svojo vzeli tudi slovenski upokojenci in je tudi nekakšna himna slovenskih čebelarjev.

Lojze Slak – Čebelar

Ste zadovoljni z izborom?

Povezane objave

Pod Golobovo vlado prihaja do tujih prevzemov v slovenskem kmetijskem in živilsko predelovalnem sektorju.

Šok! Legendarni New Swing Quartet ostal brez pomembnega člana.

Le kdo je novi stranki Svoboda odobril 900.000 evrov kredita?

6 komentarjev

marker 28. 12. 2023 - 11:21
Tam kjer murke cveto ni bila prevedena v nemščino ali kak drugi jezik. To je čisto normalno, saj pesem opeva tudi dogodke v dolini Drage.
Čunga Lunga 28. 12. 2023 - 13:09
Ma super. Komunisti bi nas dali daleč zadaj pred raznimi jugonostalgičnimi avtorji in pesmimi.
Vipavec 28. 12. 2023 - 22:41
Posebej pa je potrebno pohvalit radio Veseljak ki pa res edini ki predvaja samo SLOVENSKO GLASBO tako narodni zabavno kod zabavno.
dk 29. 12. 2023 - 2:30
Za mene najboljši izbor. Ko poslušaš te preplavi ponos, da si Slovenec, žal pa te ekstremni levičarji kar hitro postavijo na realna tla, ko ti pokažejo, da živiš v državi kjer si kot Slovenec tretjerazredni.
Dado 29. 12. 2023 - 9:35
Čebelar ok. Na golici klasika.. Ostslo pa.. Jebi ga, če nisi ljubitelj narodnozabavne glasbe, ti to ne sede... Pa, to nima nobene zveze s tem ali si Slovenec ali ne.. Meni pač ta zvrst v osnovi ne istreza. Kot ni me nesedjo srbski narodnjaki in cajke...
Gorvel 30. 12. 2023 - 17:55
Če bo UI tudi na drugih področjih tako šlampasta, bo šlo marsikaj rakom žvižgat. Ko slišim ''TI TI TI TI moja rožica'' me zgrabi panika. Zgleda, da se tudi UI denarju ne more upreti. Kje je npr,: Jože Skubic, potem Slakova : ''Zapleši z menoj ta valček in k meni se nežno privij'' , potem Ans. Storžič, ......itd......
Dodaj komentar