Upokojencem namenili spet samo drobtine. Rupar: “To je sramota!”

Množica na shodu upokojencev, 1. februarja

V četrtek bo svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) določil višino letošnje redne uskladitve pokojnin. 

V četrtek bo zavod za pokojninsko zavarovanje določil delež redne uskladitve pokojnin, ki bo 5,2-odstotna. Upokojenske organizacije zahtevajo več, a morale bi prepričati vlado, ki ne kaže naklonjenosti njihovim predlogom. Upokojenske organizacije pa imajo višje zahteve, ki jih utemeljujejo na statističnih podatkih o rasti ceni. Inflacija je bila lani 10,8-odstotna, pri čemer so se cene hrane in brezalkoholnih pijač dvignile za 19,3 odstotka.

Po zakonu je obvezna samo redna uskladitev, dopušča pa tudi možnost izredne. Če se vlada zanjo odloči, pa zakon narekuje izračun izredne uskladitve na enak način kot pri redni uskladitvi, pojasnjujejo na ZPIZ. Po njihovi razlagi bi bila dvakratna uskladitev v enem letu za enak odstotek nenavadna. 

[color-box color=”yellow”] 5,2-odstotna uskladitev pokojnin, pa je po mnenju ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije prava sramota. Niti ene od zahtev upokojence vlada ni sprejela niti se o čemerkoli ni pogovarjala zato 1. marca napovedujejo nov shod upokojencev. Pravi vodja inštituta 1. oktober, Pavle Rupar, ki vztraja, da bodo v iniciativi zaostrili protest v kolikor ne bodo uslišani. [/color-box]

V ljudski iniciativi upokojencev zato zahtevajo: vsem enako 250 eur na mesec pri pokojnini s 1.1.2023 dalje dokler ne sprejmejo novo pokojninsko reformo; zamrznitev maloprodajnih cen hrane na stanje 1.11.2022!

Pavle Rupar zato vabi vse upokojence na shod, ki bo 1. marca ob 15. uri na Trgu svobode!

video: Nova24TV

 

 

 

Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Neumna sporočila in slikanje za instagram. To sporoča Golob z ljubico s križarjenja! Odzivi