V odškodninski tožbi Janše zoper državo, pričala tudi Urška. Odhod v zapor je bil travmatičen!

Urška Bačovnik Janša in Janez Janša, slika, Slovenske novice

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s pričanji nadaljevala obravnava odškodninske tožbe predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade zaradi sodnega procesa Patria.

Spomnimo. Janez Janša je bil edini politični zapornik v samostojni Sloveniji. “Šest let z afero Patria uničujejo ne samo mojo družino in stranko, šest let vsak dan ena in ista laž. Štiri leta traja sodni proces in še vedno ni končan. V štirih letih sem neštetokrat ponovil vprašanje, kaj sem narobe storil. Kaj, kje? Kakšno obljubo nagrade sem dobil. Štiri leta nihče ni povedal preprosto, česa sem kriv. Štiri leta se ni dalo braniti. Štiri leta sta govorila sodnica in tožilec, vsa ostala stroka pa je molčala. Pravna država je nekaj, za kar so naši sobojevniki umirali leta 1991,” je dejal Janša, preden se je po krivem moral odpraviti v zapor na Dobu, 20. julija 2014.

12. decembra je pa je Ustavno sodišče ugodilo predlogu predsednika SDS Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria. Janša je bil izpuščen iz zapora. Afera Patria je za tem zastarala. Janez Janša pa je bil spoznan za nedolžnega.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je tako s pričanji nadaljevala obravnava odškodninske tožbe predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše zaradi sodnega procesa Patria. Po zavrnitvi njegovega zahtevka zoper tožilko in sodnike se nadaljuje obravnava 900.000 evrov visokega tožbenega zahtevka proti državi.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s pričanji nadaljevala obravnava odškodninske tožbe predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše zaradi sodnega procesa Patria. Po zavrnitvi njegovega zahtevka zoper tožilko in sodnike se nadaljuje obravnava 900.000 evrov visokega tožbenega zahtevka proti državi. Sodišče je  tako Janšo in njegovo ženo Urško Bačovnik Janša zaslišalo glede temelja in višine tožbenega zahtevka. Odvetnik Franci Matoz je zaradi zaradi vprašanj, ki so posegla tudi v osebno življenje družine, zaprosil za izključitev javnosti med pričanjem Janševe žene, medtem ko je bilo Janševo zaslišanje javno.

Med posledicami je navedel ustvarjeno negativno javno podobo in vpliv na troje državnozborske volitve. Poudaril je, da je bil tudi odhod v zapor predvsem zaradi družine travmatičen. Opisal je bivanje v zaporu, o čemer je spregovorila tudi vodja odprtega oddelka Puščava Albina Planinšič Florjančič, ki je bila v tistem času tam socialna delavka pedagoginja. Med drugim je povedala, da vsak zapornik, četudi je na odprtem oddelku, doživlja stisko. Janša je spomnil, kako omejene je imel v tistem času možnosti za delo, saj ni imel stikov z volivci, težje je opravljal tudi poslansko funkcijo. Poudaril je, da se je takrat poslanska večina do njega obnašala sovražno in mu odvzela mandat, za kar se mu kljub sodbi ustavnega sodišča ni nikoli opravičila. Pišejo Slovenske novice.

Povezane objave

Tako je Hojs, ob prazniku gasilcev, Golobovim povedal, kar jim gre.

V seriji Skrito v raju, prišlo do kiksa. Na POP TV molčijo?

Neumna sporočila in slikanje za instagram. To sporoča Golob z ljubico s križarjenja! Odzivi

1 komentar

Gren 15. 07. 2023 - 6:47
NAŠI SODNIKI CE SO POSRANI REŽIMSKI KOMUNISTIČNI RDEČI DREKAČI KRIMINALCI SE VEDA NE VSI AMPAK VEČINA !
Dodaj komentar