⚠️Odpoklic – losos s smrtonosno bakterijo

Fotografija: spar.si

Objavljen je odpoklic pakiranega dimljenega lososa.

Opis živila
Ime živila: dimljeni losos
Trgovsko ime: Despar dimljeni losos rezine 100g
Serija / LOT: 16100401305
Opis pakiranja: vakuumsko pakiranje
Neto teža: 100g
Rok uporabe : 13. 6. 2020
Država porekla: Srbija

Vzrok odpoklica
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v okviru uradnega vzorčenja na prisotnost mikroorganizmov odvzela vzorec dimljenega lososa, v katerem je bila ugotovljena prisotnost bakterije Listeria monocytogenes.

ZPS svetuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Listerija
Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše, saj je lahko celo smrtna. Bakterijo listerijo najdemo predvsem v svežem mleku in izdelkih iz njega, pa tudi v surovem mesu (npr. tatarski biftek, karpačo). Uživanje teh izdelkov odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, saj lahko okužba povzroči spontani splav ali sepso. Listerija je lahko tudi v slabo oprani zelenjavi.

Listerija
Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše, saj je lahko celo smrtna. Bakterijo listerijo najdemo predvsem v svežem mleku in izdelkih iz njega, pa tudi v surovem mesu (npr. tatarski biftek, karpačo). Uživanje teh izdelkov odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, saj lahko okužba povzroči spontani splav ali sepso. Listerija je lahko tudi v slabo oprani zelenjavi.

Osebe, ki so omenjen losos zaužile in pri katerih se pojavijo simptomi, kot je povišana telesna temperatura, ki jo lahko spremlja glavobol, naj takoj poiščejo zdravniško pomoč in zdravnika obvestijo o zaužitju tega izdelka.

Tvegana živila za okužbo z listerijo
1. Surovo oz. toplotno neobdelano mleko ter mlečni izdelki iz surovega oz. toplotno
neobdelanega mleka, zlasti mehki siri, kot so feta, Camembert, Brie, siri s plemenito
plesnijo.
2. Surova, slabo oprana zelenjava in sadje.
3. Surovo meso (carpaccio, tatarski biftek), toplotno nezadostno obdelano meso in
poltrajni suhomesni izdelki.
4. Delikatesni izdelki kot so fermentirane salame in klobase, delikatesne solate.
5. Surove in prekajene ribe (losos, postrv, slanik..), suši, morski sadeži.

Preprečevanje okužb z listerijo
Živila, ki so onesnažena z listerijo, lahko resno ogrozijo naše zdravje, zato je pomembno, da pri rokovanju z živili upoštevamo naslednja priporočila:

  • Pri izbiri živili se zavedajmo, da so nekatera živila tvegana. Ne uživajmo tveganih živil, če spadamo v katero od ogroženih skupin.
  • Živila za neposredno uživanje porabimo čim prej oziroma najkasneje do roka uporabe.
  • Dosledno izvajajmo osebno higieno, zlasti temeljito in pravilno umivanje rok.
  • Temeljito in sprotno čistimo delovne površine, posodo, pribor, kuhinjske pripomočke,
    hladilnik.
  • Sadje in zelenjavo pred nadaljnjo pripravo in zaužitjem temeljito operemo.
  • Hitro pokvarljiva živila hranimo na hladnem (pod 4 °C).
  • Pred zaužitjem živila zadostno toplotno obdelamo (nad 85°C).
  • Preprečujemo navzkrižno onesnaženje.
  • Zlasti pomembno je, da navedena priporočila upoštevajo nosečnice. Uživajo naj le sveže pripravljene in toplotno zadostno obdelane jedi!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

⚠️ Odpoklic – Insekti v marmeladi?

⚠️Odpoklic zamrznjene mlade race

⚠️Odpoklic – V solati hepatitis?