Bo FURS stopil na prste Mihi Kordišu, ki svoje delavce plačuje z zelenjavo?

Miha Kordiš, slika twitter

Poslanec Levice, ima takrat, ko ne žali predsednika vlade, očitno čas tudi za podjetnost. Ustanovil je namreč zavod NDP TOZD, ki se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo.

Kordiš podjetnik, ki delavce plačuje z zelenjavo?

Koliko se sicer Kordiš spozna na kmetijstvo težko rečemo.  A kot poslanec, ki ni nikoli zares delal, s plačo 3000 evrov, si lahko privošči tudi kmetijsko farmo, kjer mu delavci pridelujejo zelenjavo, on pa jih plača… v zelenjavi. Sicer pa naj bi imel podjetje že 5 let. Zaposlenih še vedno nima, čeprav je v svoj ustanovni akt zapisal, da bo v prvem letu ustvaril eno delovno mesto, v drugem pa dve. V poslovnih bilancah ob tem že vsa leta izkazuje, da z delom nima niti evra stroška. Seveda ne, saj delo namesto njega, namreč opravijo prostovoljci, ki so mu v lanskem letu namenili 615 ur dela, sledi iz poročila o prostovoljstvu za leto 2020, ki ga je podjetje objavilo prejšnji mesec.

Prostovoljci na njegovi njivi ustvarjajo presežke za prodajo, »iz katere se krijejo odhodki in sodelujočim omogočajo, da si na primer zelenjavo pridelajo zastonj brez stroška najema, orodja, semen, sadik in vsega ostalega, kar sicer pride z vrtičkom.« Sam v delovni fond prispeva le štiri ure tedensko v svojem prostem času. 

Odlična podjetnost. Le da so ti “prostovoljci” plačani z zelenjavo in ne z denarjem, kdo pa potem in odkod podjetni Kordiš plačuje davke? Sprašujemo se, ali so prejemniki zelenjave v delovnem razmerju ali delo opravljajo volantersko, ter če so v delovnem razmerju, v kakšni obliki je to delovno razmerje? Delodajalec mora namreč za delavca obračunavati in plačevati akontacijo davka in prispevke za socialno varnost. Če gre za zaposlene, mora biti plača izplačana vedno v denarni obliki (126. člen Zakona o delovnih razmerjih – ZDR-1). To pomeni, da po delovno pravnih predpisih delodajalec ne more »plačevati delavcev z zelenjavo«, ampak jim mora zagotoviti plačo v denarni obliki.«

Če gre brezplačno pomoč na kmetiji,  se v skladu s tretjim odstavkom 7. člena Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno za delo ali zaposlovanje na črno ne šteje pomoč na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah. 

Preprosto povedano. Kordiš ima njivico, kjer mu brezplačno delajo delavci, katere plačuje z zelenjavo. V bistvu gre pri Kordišu za čisto navadnega “socialističnega” kulaka…  Mogoče samo do naslednjih volitev, ko bo morebiti usahnilo 3000 evrov plače.

P.M.

vir: reporter

Povezane objave

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!