Jedi, ki jih lahko naredimo na zalogo

Vir: www.weelandgood.com

Navadno smo kuhali na zalogo, da bi v dneh, ko nimamo časa za kuharijo, vseeno lahko jedli domače jedi, sedaj pa lahko kuhamo na zalogo za dneve, ko se nam preprosto ne da za štedilnik ali pa smo preobremenjeni z družinskimi obveznostmi v karanteni.

Marsikatera živila sicer lahko za dlje časa hranimo v zamrzovalniku ter jim na ta način podaljšamo rok uporabe. Danes pa bomo ubrali drugačno taktiko in razmislili, katere jedi lahko skuhamo na zalogo in tako porabimo sestavine, ki smo jih v večjih količinah nakupili v trgovini.

Enolončnice

Slovenska kuhinja premore kar nekaj krepčilnih enolončnic, za katere velikokrat slišimo, da so še boljše, ko jih pogrejemo. Samo pomislite na ričet, joto ali piščančjo obaro! Vse te jedi lahko skuhamo v velikih loncih in naredimo zalogo za dneve, ko se nam ne da ukvarjati s kuharijo. Enolončnice ohladite, jih razporedite na porcije ter shranite v vrečke za zamrzovanje ali plastične posode z neprodušno zaprtim pokrovom. Te bodo v zamrzovalniku počakale tudi do nekaj mesecev. Prav tako pa jih lahko pospravite v kozarce za vlaganje in nato v hladilnik.

Juhe

Tudi juhe lahko brez težav pripravimo na zalogo in jih nato hranimo v zamrzovalniku. Prednost takšnih jedi je tudi ta, da jih predhodno ni treba odtaliti. Zamrznjeno juho lahko takoj postavite na štedilnik ter prižgete plin. Seveda pa ne pozabite tudi na zalogo jušne osnove, ki jo je vedno dobro imeti na zalogi!

Golaž

Če želimo, da je golaž okusen, meso v njem pa mehko, ga moramo kuhati nekaj ur. In ker bi ga radi jedli večkrat, a imamo redko ure in ure časa, da bi stali za štedilnikom, je najbolje, da ga, ko se ga lotimo, skuhamo na zalogo. V zamrzovalniku ga shranimo po istem principu kot enolončnice, ko pa si ga želimo privoščiti, ga najprej odtalimo in šele nato postavimo na štedilnik.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jedi z mletim mesom

Mleto meso je nadvse hvaležno za zamrzovanje in v zamrzovalniku je vedno dobro imeti zalogo. Še bolje pa je, če kupljeno meso takoj spremenite v jedi in imate v zamrzovalniku shranjena gotova kosila. V mislih imamo seveda polnjene paprike, čufte, sarme in podobne jedi, ki ne bodo nič slabše, če ste jih skuhali, zamrznili in nato pogreli.

Omake in mesne priloge

Zelo priročno je na zalogi imeti tudi kakšno omako. Ko je čas za hitro kosilo, jih le pogrejete in dodate testenine, riž ali drugo prilogo. Skuhajte jih enkrat, nato pa dodajte le dnevne priloge po okusu in želji.

Lazanje

Na zalogo lahko pripravite tudi lazanjo. Skuhajte omako in skupaj s testeninami po receptu zložite nadstropja, nato pa jo, še preden jo spečete, postavite v zamrzovalnik. Tako jo boste takrat, ko vam bo zadišala, le spekli in odlično kosilo je nared. Pazite le, da narejeno lazanjo pred zamrzovanjem dobro embalirate. Poln pekač ovijte s folijo ali pa ga pokrijte z neprodušnim pokrovom. Na enak način lahko za v zamrzovalnik pripravite tudi domačo pico ali zamrznete testo.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Kako se sprostiti na različne načine

V oddaji “Delovna akcija na POP TV” se ne pobrigajo niti za slovenski jezik?

Slovenija ima novega milijonarja. V žep bo pospravil kar 51. milijonov evrov