Kakovost hrane v Avstriji je višje kvalitete kot v Sloveniji

Vir: Pixabay

Na zvezi potrošnikov Slovenije so opravili primerjalno analizo 32 parov vzorcev (kupljeni v Sloveniji in v Avstriji). Razlike v kakovosti so bile zaznane v eni tretjini vzorcev. 70 % razlik so zaznali na izdelkih trgovskih znamk. Polovica izdelkov, pri katerih so zaznali razlike v kakovosti, je bila opremljena z znaki, ki poudarjajo slovensko poreklo izdelka.

Izbrani vzorci so podobni tistim, ki so jih v podobno raziskavo že vključile Slovaška in Češka. Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenijeje na kratko povzela rezultate analize: “Razlike, ki vplivajo na kakovost, so bile ugotovljene v tretjini vzorcev.”

Minister Dejan Židan je dejal da: “Nižja kot je cena, nižja je kakovost surovin in izdelka, trgovine pa to pomanjkljivost kompenzirajo s poudarkom, da je izdelek narejen v domači državi. Dodal je da: “Če podatke primerjamo s podatki na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, je stanje boljše, ni pa idealno.”

Razlike v kakovost izdelka so odkrili v pijači Coca Cola, pri mlečni čokoladi Milka, pri konzervi jetrne paštete Primana, pri mesnem narezku Primana, v brezalkoholni pijači z okusom pomaranče Budget, pri sadnem jogurtu z okusom jagode Budget, pri Hoferjevi toast šunki, pri tuninem namazu Rio mare pate, mlečni čokoladi Riquet ter Hoferjevem sadnem jogurtu z okusom jagode Milfina.

Kutinova je povedala, da: “ena tretjina vzorčenih izdelkov odstopa glede kakovosti. Kar pet od desetih izdelkov, ki so odstopali v kakovosti, je bilo označenih z oznako Slovenska kakovost.” Dodala je: “da bi prišli do višje kakovosti izdelkov, če bi v Sloveniji šli v smer bolj jasnega in enostavnega označevanja in v proces s čim manj aditivi, s postopki, ki zagotavljajo trajnost brez aditivov.”

M. T.

Povezane objave

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!

Ministrstvo za zdravje ustavilo prenovo UKC Ljubljana, še več, podrli bodo, kar so zgradili?