Kakšna je bonitetna ocena Slovenije Agencije Fitch?

Bonitetna agencija Fitch Ratings je v petek, 3. decembra 2021, potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije pri A s stabilnimi obeti.

Agencija Fitch Ratings s potrditvijo ocene Sloveniji priznava močno institucionalno strukturo, osredotočenost na razvoj in verodostojni politični okvir, ki je podprt s članstvom v EU.

Stabilni obeti ocene odražajo pričakovanja agencije glede vzdržnega gospodarskega okrevanja, ki je podprto z načrtovanim povečanjem investicij, nadaljevanjem izvozne usmerjenosti in vpeljavo politik, ki so skladne s srednjeročno vzdržnostjo javnih financ.

Agencija za leto 2021 napoveduje visoko gospodarsko rast v višini 6,4 %, saj je večina gospodarskih sektorjev v zadnjih osemnajstih mesecih pokazala odpornost na omejitve, ki jih je prinesla pandemija. Tudi za leti 2022 in 2023 načrtujejo, da bo slovensko gospodarstvo raslo v povprečju 3,8 % letno.

Fitch Ratings predvideva javnofinančni primanjkljaj v višini 7,4 % v letu 2021, za katerega pa pričakuje znižanje na 5,6 % v letu 2022 in na 3,7 % v letu 2023. Tudi za javni dolg predvidevajo, da se bo znižal z 79,8 % v 2020 na 73,4 % v letu 2025. Zaposlenost je presegla stopnjo pred pandemijo, stopnja nezaposlenosti pa je v drugem kvartalu 2021 znašala le 4,4 %.

Povezane objave

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!