Logar nad Tanjo Fajon. Ali ste sklicali svet za nacionalno varnost, ko so vam vdrli v računalniški sistem?

Anže Logar in Tanja Fajon, slika Nova24TV

Saj ni res, pa je. Tujci so pred nekaj dnevi vdrli v računalniški sistem ministrstva za zunanje zadeve. A o tem ministrstvo ni obvestilo svet za nacionalno varnost.

Zunanji minister v prejšnji vladi Anže Logar (SDS) od predsednice SD in zdaj zunanje ministrice Tanje Fajon zahteva pojasnila, kako so lahko tujci že pred mesecem vdrli v računalniški sistem zunanjega ministrstva, ministrica in vlada pa ne reagirata. Logar je v poslanskem vprašanju med drugim zapisal: “Zdi se skoraj neverjetno, da predsednik vlade Robert Golob še ni sklical Sveta za nacionalno varnost.”

V zvezi s tem je Loga poslal ministrstvu naslednja poslanska vprašanje:

 – Ali drži informacija, da naj bi kibernetski napad trajal že mesec dni? Kdaj je bilo MZEZ o tem obveščeno? Kdaj ostali organi? Kaj konkretno so MZEZ in ostali organi naredili po seznanitvi z napadom?

– Ali je ministrstvo že ocenilo škodo oz. ali vemo, do katerih dokumentov in informacij so dostopali napadalci?

– Ali so strokovni organi in pristojne službe ugotovile, kdo so napadalci oz. od kod izvira napad?

– Ali ministrstvo za zunanje in evropske zadeve na datum tega poslanskega vprašanja deluje normalno oz. deluje nemoteno, kot izhaja iz objave na socialnem omrežju z dne 7. 4. 2023?

– Glede na razsežnost kibernetskega napada in informacije, ali je podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon predsedniku vlade predlagala sklic Sveta za nacionalno varnost?”

Pri tem je najbolj zanimivo to,  da je napad trajal že mesec dni, preden so ga službe po besedah ministrice “pravočasno oz. dovolj hitro ugotovile”. En mesec naj bi bila tuja sila prisotna v zavarovanem sistemu državnega organa. Pri vsem tem pa glede na razsežnost vdora v enega od najbolj občutljivih sistemov v državi, ministrica in vlada očitno ne ocenjujeta, da je potrebna takojšnja politična in strokovna reakcija. 

Verjetno tudi Tanja Fajon še vedno pleše?

Povezane objave

Zagotovo najdražji taksi na svetu? Od Brnika do Ljubljane kar 70 evrov

Ljubljanska sramota sredi Ljudskega vrta.

Pogovorno omizje našega portala! Gosta tudi Romana Tomc in Pavle Rupar

3 komentarji

MOPSEN 14. 04. 2023 - 3:09
Levaki so pač budale izdajalske... vse to namerno, vnaprej dogovorjeno izdajanje podatkov prijateljem iz Mockbe.
Marija Fortič 14. 04. 2023 - 5:02
Brez besed
Vipavec 17. 04. 2023 - 0:48
Tako ravnanje oblasti je izdaja države taki so za pred sodišče s hitrim sojenjem.
Dodaj komentar

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več