Lovke UDBE, celo med nekdaj znanimi glasbeniki, kot so bili Bajaga, Zdravko Čolić, Bijelo dugme?

SLIKA, TWITTER

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Udba je svoje lovke razširila praktično povsod. Večina novinarjev, politikov, duhovnikov, učiteljev, javnih delavcev, igralcev in celo članov znanih ansamblov je bilo med sodelavci Udbe.

Zgodovina nas uči, da vsaka resnica pride enkrat na dan. Če že Slovenija o tajnih sodelavcih UDBE molči, pa to razkrivajo srbski mediji, ki so veliko bolj direktni. Večina znanih osebnosti, je sicer postala članica UDBE bolj po naključju, ali slučaju. A to nikakor ne opravičuje njihove vloge v najbolj nagnusne posle, kot so bila ovajanja ljudi. 

UDBA je bila namreč znana po svojih metodah zastraševanja, nadzora in prisluškovanja ter je izvajala tudi številne tajne operacije za odpravljanje političnih nasprotnikov režima. Tu je bilo veliko kršenja človekovih pravic, političnega preganjanja, ustrahovanja, mučenja likvidacij in podobno.

Udba je svoje lovke razširila praktično povsod, kot piše AR revija. Večina novinarjev, politikov, duhovnikov, učiteljev, javnih delavcev, igralcev in celo članov znanih ansamblov je bilo med sodelavci Udbe. Nekateri so bili to prostovoljno, nekateri pa pod prisilo. Najbolj znan je primer Gorana Bregovića (Bijelo Dugme), ki mu je kot nagrado za sodelovanje UDBA omogočala, da je v tujini kradel tuje pesmi, in jih v Jugoslaviji objavljal kot svoje, enako je veljalo za Zdravka Čolića, Alena Islamovića In Momčila Bajagiča -Bajago. Namen tega sodelovanja je bil preprost. Oblast je želela dodaten nadzor nad mladino s pomočjo rokenrola, in na tak način nadzorovati misli in dejanja socialistične mladine. 

[color-box color=”yellow”] Med znanimi sodelavci UDBE v Sloveniji so bili Mitja Meršol- novinar dela,  kodno ime »lingvist« prostovoljec, Veno  Taufer- pesnik, kodno ime »filozof« prostovoljec , Zmago Jelinčič- poslanec , kodno ime »padalec«, Marjan Bauer, nekdanji urednik slovenskih novic, Samo Bevk nekdanji poslanec SD v parlamentu-prostovoljec, aktiven pri čiščenju arhivov leta 1990 in 1991,  Tone Fornezzi -Tof, nekdanji urednik nedeljskega dnevnika-prostovoljec, Zdenko Roter, nekdanji svetovalec Milana Kučana, Manca Košir, nekdanja profesorica na FDV, sodelavka RTV Slovenija-redna sodelavka SDV, pa recimo Matjaž Zanoškar-bivši poslanec Pozitivne Slovenije in DESUS-a, in ostali.[/color-box]

Najbolj pa je zanimiva izpoved, kako so ti jugoslovanski glasbeniki sploh pristali med zloglasno UDBO in kaj so dobili v zameno. Odgovore smo našli na spletni strani “Urbana Srbija”. To je ena najbolj konkretnih zgodba nekdanjega pomočnika načelnika Resorja državne varnosti Živana Velisavljevića, ki je bil v začetku leta 1990 z ukazom takratnega predsednika SFRJ upokojen.

Velisavljevićeva služba je nastopila leta 1968. Študentske demonstracije so močno pretresle Tita. Čeprav jih je uspel pomiriti, je Tito opazil, da se nenehno pojavljajo nova žarišča. In rekrutiranje glasbenikov v UDBO, da se tako nadzira mladino, naj bi bila ideja Staneta Dolanca.

Prvi rekrut je bil Goran Bregović (Bijelo dugne). “Z njim ni bilo težav, oboževal je idejo Jugoslavije ter seks in mamila, tako da sva se zlahka dogovorila,” je pričal Velisavljević. “Pri Bregoviću sem uporabil celo sistem, ki ga je služba uporabljala pri kriminalcih – omogočil jim je, da so kradli v tujini in se zatekli v Jugoslaviji v zameno, da so za nas opravili nekaj dela. Tako sem tudi Bregoviću omogočil, da je ukradel tuje pesmi, jih objavljal tukaj kot svoje in v njih propagiral, kar smo potrebovali.”

Zanimiv je primer Zdravka Čolića. Bil je največji problem UDBE. Izjemno je bil nadarjen glasbenik in nismo ga mogli kar tako rekrutirati. Nič ni imel proti nam, ni pa želel biti nikomur dolžan.« Kljub temu je Velisavljević, ko so Čolića aretirali na Ohridu zaradi menjave deviz, videl svojo priložnost. “Obiskal sem ga v zaporu v Ohridu in dogovorila sva se v petnajstih minutah.” Je dejal pomočnik načelnika Resorja državne varnosti Živan Velisavljević,

Tako je UDBA imela na svoji strani nekaj najbolj znanih glasbenikov takratnega časa na območju nekdanje Jugoslavije. Koliko mladih so ti glasbeniki ovadili pa je ostala skrivnost. [/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sicer pa je socialistična tajna policija novačila tudi najhujše kriminalce s področja Jugoslavije. Tako je znan sodelavec UDBE bil tudi zloglasni poveljnik Srbskih prostovoljcev v vojnah na področju bivše Jugoslavije Željko Aržnjatović-Arkan. V tujini je za UDBO opravljal umazane posle, kot so umori političnih emigrantov, ugrabitve le teh ali ustrahovanja. Za nagrado je po Evropi skupaj z ostalimi sodelavci vlamljal in ropal zlatarne , banke in draguljarne. Nakradeno blago je potem s pomočjo oblasti preprodajal v Jugoslaviji. in to ni bil osamljen primer. 

Se nadaljuje…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Povezane objave

V Kamnici prijetno srečanje članic in članov stranke SDS Maribor! #foto #video

Saj ni res pa je. Za inštalaterja strojnih inštalacij v SLOVENSKI Bistrici, obvezno znanje albanščine?

Levi ekstremist, ki preganja “desne” novinarje, nadlegoval Jožeta Možino?

1 komentar

Tomaz 29. 07. 2023 - 16:10
Pa koga to še zanima?
Dodaj komentar