Mesec marec: Mesec, ki nas prebudi iz zimskega spanja

Foto: Georg Satzinger

Mesec marec je čas, ko se prebujamo iz zimskega spanja in pozdravljamo pomlad. V nekaterih delih sveta je mesec marec znan kot “ženski mesec”. V tem času se odvijajo številni pomembni dogodki in prazniki.

Eden izmed najbolj znanih praznikov, ki ga praznujemo v marcu, je mednarodni dan žena, ki ga obeležujemo 8. marca. Gre za praznik, ki spodbuja enakost spolov in priznanje dosežkov žensk. Poleg tega je mesec marec tudi čas, ko se odvija dan spomina na žrtve holokavsta, ki ga praznujemo 27. marca. Poleg tega je marec tudi mesec boja proti raku debelega črevesa, saj se zavedamo pomena zgodnjega odkrivanja te bolezni.

Poleg pomembnih praznikov je mesec marec tudi čas, ko se začnejo pojavljati prve pomladne cvetlice in se narava prebuja. To je tudi čas, ko se vrtičkarji pripravljajo na sezono vrtnarjenja.

Marca se poleg prvih cvetov pogosto pojavijo tudi zvončki, ki so ena najbolj značilnih pomladnih rastlin. Zvončki, ki spadajo v družino hijacintov, začnejo svojo rast že v zgodnji pomladi, ko se zemlja še nekoliko tali in so temperature še vedno nizke. Običajno prve zvončke lahko opazimo že konec februarja ali v začetku marca. S svojimi modrimi cvetovi in značilnim zvončastim videzom so zvončki postali simbol za prebujanje narave po dolgi zimi.

Ime marec izvira iz latinskega imena Martius, ki se je nanašalo na rimsko božanstvo vojne umetnosti, Marta.

Marec je mesec, ki simbolizira prehod iz zime v pomlad. Zato je v tem mesecu pogosto praznovanje pomladnega enakonočja, ki je prvi dan pomladi. Datum pomladnega enakonočja je določen s trenutkom, ko sonce prečka ekvator in se premakne iz južne poloble na severni del poloble. Poleg tega so praznovanja pomladi in prebujanja narave zelo pogosta v mnogih evropskih državah, vključno s Slovenijo. Tradicionalno se ob pomladnem enakonočju povezujejo tudi s številnimi običaji, kot so; izdelava rož iz papirja in druge vrste cvetličnih dekoracij, ki izražajo veselje in upanje za prihodnost.

V tem mesecu marcu so tudi nekatera druga pomembna praznovanja, kot so dan spomina na žrtve genocida v Bosni in Hercegovini, ki se ga vsako leto obeležuje 11. marca, dan svetovne poezije, ki je 21. marca, in dan Zemlje, ki je 22. marca. Vse te praznike obeležujemo z namenom, da se spomnimo zgodovinskih dogodkov, ohranjamo kulturo ter izboljšujemo kakovost življenja na planetu.

Med najbolj znanimi praznovanji v mesecu marcu sta sveti Patrik, zaščitnik Irske, ki se praznuje 17. marca, in dan sv. Jožefa, ki se praznuje 19. marca.

V številnih kulturah se v mesecu marcu praznujejo različni pomembni prazniki, kot so hindujski festival Holi, japonski dan vzhajajočega sonca in iranski praznik Nowruz, ki označuje novo leto po perzijskem koledarju.

Povezane objave

Kako ustvariti sodoben stil, ko temperature padejo

Tako pa je občinstvo izžvižgalo Lada Bizovičarja, ki na odru nakladal, namesto, da bi pel

Janković se je v petek menda ustrašil jeznih upokojencev in je stisnil rep med noge?

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Več