Na vrhu EU zmagal kompromis! Tudi po zaslugi Janeza Janše

slika twitter profil JJ

Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice EU bodo v Bruslju razpravljali o nadaljnjem usklajevanju v zvezi s covidom-19, podnebnih spremembah, boju proti terorizmu in s področja zunanjih odnosov o odnosih EU – ZDA, Turčiji in južnem sosedstvu.

1800 milijard za okrevanje po pandemiji

Potem, ko sta Madžarska in Poljska blokirali sveženj za spoprijem Evropske unije s pandemijo, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, ker nasprotujeta pogojevanju izplačila sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, je bil dosežen kompromis, katerega bistvo predstavlja zamik uporabe pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa. Nemčija, ki predseduje Svetu EU je odigrala ključno vlogo pri iskanju kompromisa. Blokada je bila tako rešena na podlagi dodatnih pojasnil v obliki sklepov, ki so bili sprejeti na vrhu. To je tisto, kar je predlagal tudi Janez Janša.

Slovenski premier je ob prihodu na zasedanje v izjavi za medije dejal: “Pred nami je bogato zasedanje Evropskega sveta. Osrednja tema bo izmenjava izkušenj v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Velika večina držav EU se sooča bodisi z naraščanjem bodisi z zelo počasnim padanjem okužb. Nestrpno pričakujemo podatke o tem, kdaj bodo na voljo prva uspešna in s strani evropskih institucij odobrena cepiva, ki predstavljajo za vse nas luč na koncu tunela.”

vir, slike: Nova24TV

PM

Povezane objave

Sojenje: Mučenje otroka v pasjem boksu

Ljudmila Novak, kot partijska pomočnica? Obžaluje, da je bila tema o povojnih pobojih obravnavana v Evropi.

Golob bo iz Evrope dobil klic, zaradi ukinitve, dneva spomina na žrtve komunističnega režima.