Predvidevanja, kaj nas čaka v zvezi s koronavirusom v mesecu oktobru in dlje.

Zaenkrat se stanje glede okuženosti umirja, a to ne pomeni, da smo konec iz hudega. Po mnenju stroke, bo umrijanja okuženosti odvisno od upoštevanja ukrepov.

Sredi oktobra naj bi bilo najhuje

“Projekcije, ki temeljijo na boljšem poznavanju bolezni, kažejo, da gre krivulja navzgor. In ta krivulja napoveduje, da bo sredi oktobra dosegla število hospitaliziranih 250-270, morda celo 300. Čez približno teden dni (11 dni po uvedbi novih ukrepov) sicer lahko pričakujejo zmanjšanje števila okužb. A to bo le, če bodo ukrepi uspešni. Ti ukrepi namreč niso tako rigorozni in lahko o njihovi učinkovitosti šele sklepamo,” je povedala Bojana Beović.

Pripravljenih 100 postelj

Trenutno je v dveh bolnišnicah pripravljenih 100 postelj, zdaj je zasedenih 70 oz. 71. Razmere so neprijetne, skrb vzbujajoče, zato, ker se zavedamo, da si premora, kot se je zgodil spomladi, ne moremo privoščiti. Vztrajali bomo pri tem, da zdravstvo deluje kar se da normalno, kar je v Sloveniji, kjer je število zdrastvenih delavcev v primerjavi z evropskim povprečjem precej nizko (zlasti je to očitno pri številu zdravnikov) zelo težko izvesti. Treba bo izvesti prerazporeditve zdravnikov, razmišljamo o mobilizaciji mladih, specializantov.


Nošenje mask je bistvenega pomena

Eno bistvenih orodj za preprečevanje širjenja okužb nošenje mask - to velja za notranje prostore in v zunanjih, ko smo tesno skupaj. Veliko je bilo razprave v zadnjih dneh o nošenju mask v šolah - te so izjemno pomembne pri osebju, odraslih. Pri čemer WHO svetuje, da se enak režim vzpostavlja pri odraslih otrocih, torej v zadnji triadi, kadar ni dovolj prostora.

Bojana Beovič, se je dotaknila  sinočnjega prenosa dobrodelne prireditve OKS-ja, na kateri gostje niso nosili mask - kljub dejstvu, da so bili v zaprtem prostoru in da ustrezna razdalja ni bila zagotovljena. "To je slab zgled," je bila ostra Beovič. "Nenavadno je bilo. V takem okolju bi bilo zelo primerno, da imajo vsi maske. Seveda, ne da se jesti z maskami, ampak mnenje je, da bi moralo čim več takih prireditev potekati brez pogostitev, ker to lahko gre za nevarne kontakte." Apelirala je na vse športnike, politike, da se tega zavedajo, ko so na takih prireditvah, pa tudi, da dajo javnosti, otrokom, nekakšen zgled.

Šolstvo vztraja na stališču, da šola ostane, kot je, brez dela od doma. Ostaja dilema, ali bi razrede vendarle začasno prerazporedili, vsaj za en mesec ali 14 dni, kolikor se pričakujejo, da bo val trajal - če ga bomo uspeli z ukrepi obvladati -, ali pa se uvede nošenje mask v majhnih zaprtih prostorih tudi pri njih. Izrecno se še vedno odsvetuje zbiranje ljudi zlasti v zaprtih prostorih, pa tudi v odprtih, če je gneča.

MG

Povezane objave

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!

Ministrstvo za zdravje ustavilo prenovo UKC Ljubljana, še več, podrli bodo, kar so zgradili?