Preiskujejo domnevne nepravilnosti v (levi) Šahovski zvezi Slovenije?

Šahovska zveza Slovenije se je v zadnjih mesecih znašla na prepihu slovenske javnosti. Skupina staršev se je odločila, da razkrijejo že dolgo znane nepravilnosti na ŠHZ.

ŠAH MAT MILANA BRGLEZA

Kopica zaskrbljujočih zadev je bila že nekaj časa pretežno povezana s financiranjem šahovske mladine. Staršem otrok navkljub številnim prošnjam novi upravni odbor takrat nikakor ni želel razkriti višine sredstev, pojasniti kriterijev in načina financiranja šahovske mladine s prejetimi državnimi sredstvi od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Fundacije za šport (FŠO).

Kljub zanikanju težav vodilnih na zvezi ostaja vse preveč vprašanj odprtih. Osrednjo vlogo igrajo nekdanji vplivni politični kadri iz časov vladavine Liberalne demokracije Slovenije in Socialnih demokratov. Vendar ključne poteze vleče starešina šaha pri nas, Milan Kneževič. Prvo afero sta zakuhala Kneževič in Mirko Bandelj, ki sta po prepričanju nekaterih staršev uredila, da se je Milan Brglez na mesto predsednika šahovske zveze zavihtel nezakonito. V času Brglezovega vodenja je čudežno izginil sponzorski denar Slovenskih železnic. Donacijo je uredil podpredsednik ŠHZ, generalni direktor SŽ Dušan Mes. Piše nova24TV.

Ključno vlogo v šahovski zvezi sedaj igrajo predsednik zveze, evropski poslanec Milan Brglez, predsednik upravnega odbora KD Group in častni predsednik ŠHZ Milan Kneževič in nekdanji odstavljeni notranji minister v Drnovškovi vladi Mirko Bandelj. Vsa ta druščina je s svojim delovanjem uzurpirala delovanje šahovske zveze. V preteklosti naj bi neznano kam izginilo kar 200 tisoč sponzorskega denarja, a so takrat vodilni ostro zanikali navedbe medijev.

Z domnevnimi nepravilnostmi, povezanimi z morebitnim dvojnim financiranjem ŠZS, kar naj bi v praksi pomenilo, da zveza dobi programe finančno povrnjene tako s strani  staršev, kot države, se od sredine novembra na osnovi prijave, posredovane dokumentacije in prepoznanih domnevnih kršitev, zdaj ukvarjajo vsi za to pristojni organi: inšpektorat MIZŠ, FURS, računsko sodišče.

PM

Povezane objave

Umrla je publicistka in novinarka Manca Košir.

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!