Šefa slovenske in hrvaške policije v Zagrebu danes o medsebojnem sodelovanju

Slika: policija

V. d. generalnega direktorja policije mag. Anton Travner in glavni ravnatelj hrvaške nacionalne policije Nikola Milina sta se danes, 20. maja 2020, skupaj z ožjimi sodelavci sestala na delovnem sestanku v Zagrebu na Hrvaškem.

Na srečanju so visoki predstavniki slovenske in hrvaške policije razpravljali o aktualnih temah v zvezi s pandemijo nalezljive bolezni covid-19, predvsem o ukrepih, ki sta jih državi na podlagi ocen nacionalnih zdravstvenih služb sprejeli v smislu preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom.

Predstavniki policij so na splošno govorili o aktualnih ukrepih, ki se v največji meri nanašajo na omejevanje družbenega življenja ljudi, o postopnih sproščanjih prvotnih vladnih ukrepov ter vlogi policije, ki se s to situacijo vsakodnevno srečuje. Poseben poudarek je bil namenjen postopkom pri prehajanju državne meje ob upoštevanju vseh ukrepov, ki jih policija izvaja in so trenutno v veljavi.

Pogovor je potekal tudi o trenutni situaciji na področju ilegalnih migracij med državama oziroma o situaciji na t. i. balkanski poti v Evropo. V času pandemije covida-19 so se ilegalne migracije v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšale. Pričakovati je, da bo z zajezitvijo nalezljive bolezni in omilitvijo ukrepov za preprečevanje okužb število nezakonitih migrantov začelo ponovno naraščati. Informacije o nedovoljenih prehajanjih meje si obe državi sprotno izmenjujeta in se o konkretnih težavah medsebojno usklajujeta.

Ob zaključku srečanja so se predstavniki policij obeh držav strinjali, da je tovrstno sodelovanje z izmenjavo izkušenj in mnenj zelo pomembno pri reševanju konkretnih težav, ki so trenutno aktualne v času epidemije koronavirusa, zato bodo tak način sodelovanja ohranili tudi v prihodnje.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!

Ministrstvo za zdravje ustavilo prenovo UKC Ljubljana, še več, podrli bodo, kar so zgradili?