Slovenski študent prava na Dunaju, poziva predsednico države k odstopu?

Nataša Pirc Musar, slika: Reporter

Marko Trstenjak, slovenski študent prava na Dunaju, je bil ob zadnjem obisku predsednice države v Italiji v Trstu zgrožen, ko je tam živečim Slovencem dejala, da Slovenija ni njihova domovina.

 

Marko Trstenjak, je zato predsednici države napisal tudi ogorčeno pismo. V pismu navaja, da ima ta privilegij, da je kot štipendist sodeloval na Forumu Alpbach, kjer je imel med drugim priložnost prisluhniti govoru predsednice države.

 

Predsednici države je izrazil ogorčenje, ker v svojem govoru ni niti enkrat omenila slovenske manjšine. Medtem ko je upravičeno obravnavala različne manjšine, vključno s skupnostjo LGBTQ+ in begunci, a izpustila omembo slovenske manjšine. “Kot ponosnega Slovenca, ki že dolgo živi, študira in dela v Avstriji ter ima številne stike z manjšino, me je bilo sram. Še posebno iz razloga, da predsednik ali predsednica naše države, za katero smo se tako dolgo borili, redkokdaj dobi priložnost, da spregovori na tako pomembnem dogodku za Avstrijo in avstrijsko javnost,” je zapisal Marko Trstenjak. 

 

Trstenjak navaja, da predsednici piše komaj sedaj, in ne takrat, ko je iz nerazumljivih razlogov trdila, da ima Koroška “zgledno urejene” manjšinske pravice, pa nima neposredne zveze z Avstrijo, temveč z Italijo. Piše, da je zgrožen, da predsednica države v Trstu, nekdaj največjem slovenskem mestu, slovenskim dijakom rekla, da je njihova domovina Italija. “Mogoče so doma v Italiji in zagotovo tudi prispevajo k njenemu razvoju in podobnemu, kot ste pravilno omenili. Ampak njihova domovina, njihova domovina je Slovenija.”

 

Marko Trstenjak Spoštovana gospa predsednica, dolgo že živim v tujini, prispeval sem k različnim kulturam, sožitju in razvoju različnih držav, ampak občutek, ki ga imaš, ko prideš na sončno stran Karavank, ko zapoješ Zdravljico ali ko slišiš slovenščino v neki tuji deželi, je nekaj, česar morda ne morete povsem razumeti. To je občutek, ki ti zagotovi, da je Slovenija tvoja domovina.

 

Trstenjak predsednico na koncu opozarja, da so predsedniki ali predsednice v tujini že odstopili zaradi manjših stvari – spomnimo se na nemška predsednika Köhlerja in Wulffa – kot da so svojim rojakom odrekli njihovo domovino. V tem kontekstu ima verjetno še avstrijski predsednik Van der Bellen več empatije s slovenskim narodom, saj se je manjšini ob stoti obletnici koroškega plebiscita opravičil za “krivice in zamude pri uresničitvi slovenskih ustavnih pravic”.

 

vir: spletni Večer

Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

5 komentarjev

Slovenec 33 16. 10. 2023 - 9:05
PD- NPM , alias šunknžemlja je rezultat okupacije Slovenije, kjer vladajo rdeči klerikalci, ki jih sestavljajo okupatorska srbska komunistična stranka pod vodstvom fukfehtarskega "gazde" in veleizdajalci slovenskega naroda pod vodstvom leteče podgane in MARSovcev. Njihov cilj je uničenje Slovenije in PD jim pri tem zelo pomaga, ker jo je za ta dejanja nastavila globoka država- beri rdeči klerikalci.
mona lisa 16. 10. 2023 - 8:12
Predsednica bi zaradi več zdrsov že morala odstopiti, pravzaprav zaradi mnogo stvari sploh ne bi smela biti izvoljena če bi imeli volilci le kanček zdrave pameti.
Slovenec 33 16. 10. 2023 - 9:06
Vučkota vprašaj, kako to gre, da si izvoljen!
Pepe Vasjebe 16. 10. 2023 - 17:18
Pa kaj, saj Pujsa Musa tudi ni predsednica (vseh) Slovencev.
Vipavec 18. 10. 2023 - 2:27
Za katero ind. tobaka dela reklamo ŽALOSTNA FOTOGRAFIJA
Dodaj komentar