Tudi Franja, po kateri nosi ime partizanska bolnišnica je doživela zlobo komunistov!

Franja Bojc Bidovec

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Partizanska bolnišnica Franja je nekakšen muzej na prostem, za katerega skrbi TD Idrija. Muzej je letos prizadelo vreme, saj je veter bolnišnico skoraj uničil. Kulturna (partizanska) ministrica Asta Vrečko se na vse kriplje trudi, da bi bila ta bolnišnica ohranjena in čimprej obnovljena.

Zagotovo pa Vrečkova, ne pozna, ali noče poznati vse zgodovine te bolnišnice, še posebej zgodbe dr. Franje Bojc Bidovec, po kateri nosi bolnišnica ime. Sama je na lastni koži izkusila vso zlobo in pokvarjenost komunistov. Bila je namreč žrtev spletkarskih komunistov. Med vojno, leta 1944, se je skupaj s kolegom Viktorjem Volčjakom, komaj rešila. 

Čeprav se bolnišnica imenuje po zdravnici Franji, je bil dr. Viktor Volčjak tisti, ki je ustanovil bolnišnico. Vodenje bolnišnice, ki je prve paciente sprejela decembra 1943, je januarja naslednje leto od Volčjaka prevzela zdravnica Franja, Volčjak pa je tam nadaljeval z zdravljenjem kot vodja sanitetnega odseka. Eni zdravniški baraki se je kmalu pridružilo še 13 lesenih barak, ki so služile različnim namenom. Na uradni spletni strani je mogoče prebrati, da se je tekom vojne v centralnem oddelku bolnišnice zdravilo približno 600 ranjencev in bolnikov, v glavnem je šlo za Slovence. V bolnici pa niso pomoči odrekali nikomur. Zdravili so namreč tudi Italijane (43), pripadnike različnih narodov iz nekdanjih Sovjetske zveze (24) in Jugoslavije (okoli 15), nekaj Francozov (9), po dva državljana Poljske, Avstrije in ZDA. Približno 300 se jih je zdravilo v zunanjih oddelkih.

Ker je med drugim primanjkovalo krvi, je dvakrat kri ranjencem darovala tudi zdravnica Franja. A kot kaže, požrtvovalno delo ni zadoščalo, da se ne bi skupaj z zdravnikom Volčjakom znašla v mučni preiskavi. Za to sta po poročanju portala Ribnica24 poskrbela dva politkomisarja: komisar bolnice Alojz Herman Dušan in namestnik politkomisarja XXXI. divizije Branko Karapandja Matjažek. Slednji je trdil, da naj ne bi bil oskrbljen primerno in da se mu posvečalo dovolj pozornosti glede na položaj, ki ga je zasedal. Julija 1944 je bila zdravniška dvojica aretirana. Medtem ko je bil Volčjak zaprt v “šotoru pod stražo”, so Franjo strpali v v korpusno ambulanto, da je lahko ta med trajanjem preiskave tudi delala.

Franja Bojc Bidovec

Zdravnico Franjo so obtoževali, da naj bi “namerno in netočno izvrševala svoje dolžnosti” in “nezadostno nadzirala in skrbela za zaupane ranjene tovariše”. Prav tako pa naj bi prispevala k “razkrajanju notranje povezanosti in borbenega razpoloženja med partizani” in “omalovaževala zastavo zavezniške države”. Komisar bolnice je Franji med drugim očital zoperstavljenje, zaradi česar naj bi mu bila odvzeta avtoriteta. Očital ji je “absolutistično diktiranje” in “komandiranje”, nezadovoljen pa je bil, ker naj se ne bi upoštevalo njegovih predlogov in ukazov. Sama je glede situacije s komisarjem Dušanom trdila, da je imela z njim težave, ker ni mogel opravljati svojih dolžnosti in je morala sama poleg zdravljenja opravljati tudi obveznosti, ki so pritekle komisarju. “V marsičem se nisva strinjala, hudo sva si prišla navzkriž zaradi njegovih metod zasliševanja kulturnika, vendar nikoli nisem razmišljala o teh nesoglasjih, ker me je preveč zaposlovalo delo. Kakor se je izkazalo pozneje, pa je naš komisar dosti tuhtal in komaj čakal priložnosti, da mi pokaže svojo moč,” je v svojih spominih med drugim zapisala zdravnica.

Glede komisarja Matjažka, ki si je zlomil nogo v stegnenici, je zatrdila, da je vedela, kako oskrbeti njegovo nogo, a za to ni imela ustrezne opreme. “Partizanska improvizacija z obližem in obtežitvijo ni hasnila, zato z zdravljenjem nisem bila zadovoljna nič bolj kot ranjenec sam. Ta pa je godrnjal tudi zaradi hrane, ležišča in postrežbe. Ni mogel razumeti, da mu ne nudimo več kot drugim …”, je med drugim izpostavila.

Kasneje je zdravnica Franja izpostavila, da je po vojni prišla do določenih resnic. “V letih po vojni se mi je razkrilo nekaj resnic, ki jih takrat še nisem slutila. Zato danes vem: tako se včasih sestavljajo obtožnice, ki jim botruje želja, obsoditi nekoga, pa naj je kriv ali ne, ko preiskovalca ne vodi pot k resnici, ampak postavlja besede tako, da vsaka kar najbolj bremeni obtoženca,” je izpostavila in posploševanje navedla kot eno izmed metod.

Franja kasneje ni bila obsojena, saj se je zanjo postavilo v bran nekaj uglednih kolegov, zato je bila septembra 1944 izpuščena iz pripora in se je lahko vrnila na opravljanje zdravniške dolžnosti. Vseeno pa ji je ostal grenak priokus o zlobnih komunističnih metodah, katere je morala izkusiti na lastni koži. Franja je umrla lata 1985, stara 72 let.[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Demokracija.si[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Povezane objave

EPP je obsodila Golobovo vlado, zaradi ukinitve spominskega dne na žrtve komunizma

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Divjak, ki je s Teslo povozil pešca in priletel na teraso lokala, je očitno nekam pobegnil?

1 komentar

mapu 23. 07. 2023 - 13:12
Najamejo naj ene dva tišlarja, pa naj tiste dile ukup zbijejo, al pa naj tiste trske zvlečejo na Brdo pri Kranju....
Dodaj komentar