V Mariboru več obolelih za ošpicami

V UKC Maribor so zabeležili tri nove primere ošpic, skupno naj bi tako obravnavali šest primerov. Med obolelimi sta tudi zdravnica in medicinska sestra s Pediatričnega oddelka.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor od sobote, 9. junija, obravnavajo tri nove primere ošpic. Vsi novi primeri so povezani s primerom 38-letnika, ki je bolezen prinesel iz Srbije. Prejšnji teden so potrdili še dva primera, 40-letnika in enoletnega dečka, ki sta se okužila od prvega obolelega.

Pri tem so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje povedali, da je bila zdravnica cepljena z dvema odmerkoma že v otroštvu. To, da je zdaj kljub temu zbolela, pa jih je presenetilo, saj gre za redek primer. Medicinska sestra je bila v otroštvu cepljena z enim odmerkom, drugi odmerek pa je dobila ob stiku z obolelimi. Očitno pa je bilo to cepljenje že prepozno. Tretja bolnica je družinska članica prej obolelih. Prihaja iz Makedonije, zato podatkov o cepljenju nimajo.

Na inštitutu so stopili v stik še s 300 osebami. Navajajo, da med njimi ni necepljenih oseb, več pa je takšnih, ki so v otroštvu prejeli le en odmerek cepiva.

UKC Maribor se bo na nove primere ošpic odzval danes na novinarski konferenci, o čemer bomo poročali.

UKC Maribor pa je že 29. maja objavili obvestilo, v katerem so poudarili, naj oboleli, ki sumi, da bi lahko imel ošpice (vročina, izpuščaj in znaki prizadetosti dihal), pokliče osebnega zdravnika in sledi njegovim navodilom.

C. R.


Povezane objave

V SDS žalujejo. Poslovila se je Katarina Culiberg. Bila še tako polna življenja, ciljev in navdiha!

Umrl je velik domoljub, nekdanji poslanec in član IO SDS, Srečko Hvauc

V Hotinji vasi bo veselo in se bo pelo! Tam bo tudi naša ekipa z neposrednim prenosom!