Za Magnifica, je slovenska narodnozabavna glasba smešna?

foto facebook;: reklama Spar

Spoznajte Magnifica, človeka, ki ne mara slovenske narodnozabavne glasbe, tistega, ki je izjavil, da je na plebiscitu o samostojni Sloveniji glasoval proti.

Magnifico čez slovensko narodnozabavno glasbo?

No Magnifico, ni kar tako, še posebej mu je všeč naš denar, s katerim ga je v času “koronakrize” založil Spar Slovenija. Smo pa v teh dnevih pogosto priča napadom na slovensko narodnozabavno glasbo. Še posebej nas žalosti dejstvo, da glasbe ne spoštujejo niti Slovenci, predvsem tisti, ki vsak petek kolesarijo in napadajo harmonikarje. Napad na slovensko narodno glasbo se je zgodil  v petek, ko naj bi umetnostni zgodovinar Donovan Pavlinec z norčevanjem in provokacijami hudobno nagajal ikoni Prešernovega trga, harmonikašu Marku.

Slovenska narodna glasba je slovenski kulturni zaklad. Avsenikova Golica velja za eno najprepoznavnejših polk ter za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Ne glede na glasbene okuse jo moramo spoštovati in ohranjati njeno tradicijo. Javna kritika Magnifica slovenske narodne glasbe je nedopustna. Njegovo cinično norčevanje in spakovanje ob navideznem igranju harmonike je dobesedna žalitev za vse izvajalce te glasbene zvrsti. Ponosna slovenska čustva je Magnifico je dokazal na eni izmed proslav za Prešernov praznik blestel s pevskim nastopom, v katerem je prepeval o tem, češ, da se nunam trebuhi redé, ker se farjem porivat pusté itn, piše portal Nova24TV.

Kako se je Magnifico norčeval iz slovenske narodnozabavne glasbe?

Voditelj: »Imam občutek, da je slovenska glasba vesela, z razliko od tiste druge, ki je žalostna….« “Ne samo da je vesela, ampak smešna. Kako lahko nekdo pravi, da pade v nekakšen sevdah, v neko emotivno stanje če dela tako: »đin či dim pi đim pi đim«( se ponorčuje iz načina igranja harmonike)… to je vse kot iz neke risanke. Voditelj: »… a imajo tudi kakšne besede?«. Magnifico: »Pa, karakter Slovenca zopet ni tako zelo viden. Zato moraš iti malo v globino, da bi razumel slovenski sentiment. Na primer: vse slovenske narodne pesmi so v duru in na dva načina – imajo polko in valček, so v dvo četrtinskem ali tri četrtinskem taktu. Nimajo sedem osminskega ali devet ali enajst (osminskega takta). Mol sploh ne obstaja. Zato se pakira zelo žalostna besedila, a vse je v duru”,” je o slovenski glasbi, pred nekaj leti na televizijski postaji Al Jazeera, v srbohrvaškem jeziku razlagal glasbenik Rober Pešut – Magnifico.

Le kakšen pogrom bi doživelo podjetje, če bi v kateri izmed tujih držav, oglaševal državljan tujih korenin, ki bi bil med drugim tudi proti samostojnosti te države?

MG


Povezane objave

Dostavljalec hrane Glovo, obupal nad Slovenijo.

Za izvedbo volitev in referendumov skupaj, ni dovolj denarja. Denar bodo vzeli kar iz državnih rezerv!

Ministrstvo za zdravje ustavilo prenovo UKC Ljubljana, še več, podrli bodo, kar so zgradili?