Danes je dan reformacije.

slika: Wikipedija

Slovenija danes, 31. oktobra praznuje Dan reformacije, kot spomin na protestantsko reformacijo, ki je imela pomemben vpliv na slovensko zgodovino in kulturo, predvsem na razvoj slovenskega jezika in književnosti.

Dan reformacije v Sloveniji je dela prost dan, ki se praznuje 31. oktobra. Praznik je bil uveden leta 1992. V času reformacije v 16. stoletju je bilo slovensko ozemlje del Habsburške monarhije, ki je bila pretežno katoliška. Kljub temu so se protestantske ideje, ki so bile usmerjene proti cerkvenim zlorabam in poudarjale pomen svobode vesti in osebne vere, razširile tudi med Slovence. Ena od pomembnih osebnosti te dobe je bil Primož Trubar, ki je napisal prvo knjigo v slovenščini in postavil temelje slovenskega knjižnega jezika.

Primož Trubar (1508–1586) je bil slovenski protestantski duhovnik, teolog in pisatelj, ki velja za očeta slovenskega knjižnega jezika in protestantizma na Slovenskem. Bil je eden izmed najpomembnejših protestantskih reformatorjev v slovenskih deželah v 16. stoletju in je odigral ključno vlogo pri širjenju reformacijskih idej med Slovenci.

Dan reformacije je v Sloveniji priložnost za razmišljanje o pomembnosti svobode vesti, misli in izražanja ter o vrednotah, kot so enakost, pravičnost in solidarnost. Praznik se praznuje z različnimi dogodki, kot so predavanja, koncerti, gledališke predstave in druge kulturne prireditve, ki so povezane s protestantsko reformacijo in njenim vplivom na slovensko družbo in kulturo.

Povezane objave

Se še kdo spomni pesmi, ki je bila v času komunizma strogo prepovedana? Tu je original!

Ob današnjem prazniku. Velikonočna razstava pirhov v Sveti Trojici. (video)

Mineva 15 let od razkritja žrtev v Hudi jami! Za Danila Turka je bila to drugorazredna tema. (video)