Danes je tudi “debeli četrtek”. Komu od od znanih Slovencev danes lahko čestitate?

Debeli četrtek, znan tudi kot “god debelih ljudi”, je dan, ko tradicionalno pripravljamo in uživamo v pustnih dobrotah, kot so krofi. Letos pa sovpada s slovenskim kulturnim praznikom

V slovenskem koledarju debeli četrtek zaseda posebno mesto, saj naznanja začetek pustnega časa in je znan po bogatih in nasitnih jedeh. Skladno s tradicijo je to dan, ko se na mizah znajdejo različne mesne dobrote, saj je to zadnji dan pred začetkom posta. Ta dan je znan tudi po pripravi krofov in flancatov, ki predstavljajo glavno sladko poslastico tega obdobja. Poleg tega so na jedilniku pogosto tudi tradicionalne jedi, kot so ocvirkovka in ričet s svinjskimi rebrci, ki ponazarjajo obilje in gostoljubje.

Obdobje pusta in Debeli četrtek predstavlja tudi čas zabav in norčavosti, zlasti na dan pred začetkom postnega obdobja, ko so nekateri ljudje tradicionalno uživali v razuzdanem vedenju pred obdobjem zdržnosti in odpovedi.

In če je današnji dan nekakšen “god debelih ljudi”, potem laho brez slabe vesti voščimo nekaterim znanim Slovencem in Slovenkam. Najprej predsednici države, Nataši Pirc Musar, pa še živemu komunistu Milanu Kučanu, poslankama Tamari Vonta in Leni Grgurevič, pa še komu, Vse se najboljše torej.

Nataša Pirc Musar, slika omrežje X

Milan Kučan, slika: omrežje X

Tamare Vonta, slika: omrežje X

Lena Grgurević, zajem slike RTV Slovenija

Iz preteklosti pa se predvsem starejši bralci našega portala spominjajo vodjo komunistov Staneta Dolanca

Stane Dolanc

No zagotovo pa danes god ne praznuje predsednik vlade Robert Golob. Saj je videti precej shujšan, od kar je postal vegan. No za nega bi lahko dejali, da god mogoče praznuje 1. aprila, na dan lažnivcev?

Povezane objave

Posnetek, kateremu se danes smeji vsa Slovenija. Golob, kot veliki komunikator in strateg?

Zala Klopčič v novem videu naštela razloge zakaj je potrebno da Golob odleti.

Če to ni najbolj bizaren nepremičninski oglas za hišo sredi Ljubljane.

1 komentar

Dado 9. 02. 2024 - 9:01
Res ste brez sramu... Tako kot vsa SDS golazen...
Dodaj komentar