Katerim poslancem naj bi policisti nepooblaščeno sladili? Se Šarec spreneveda?

SLIKA: Prlekija.on.net

Po opozorilih vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata, da naj bi policija vpogledovala v njegove osebne mape so v zvezi z nepooblaščenimi vpogledi policije zahtevo vložiti tudi drugi poslanci.

Katerim politikom naj bi nepooblaščeno vpogledovali v osebne mape?

Zunanji minister Anže Logar (SDS) se je glede neutemeljenih vpogledov v preteklih dneh odzval na Twitterju. Zapisal je, da je bilo v njegove osebne podatke vpogledano 52-krat v obdobju od maja 2019 do marca 2020. Na njegovo zahtevo po pojasnilih, pa je od policije prejel odgovor, da ni upravičen do podatkov, kdo izmed zaposlenih pri upravljavcu osebnih podatkov (evidenc policije) je obdeloval njegove osebne podatke.

Tudi v drugi največji koalicijski stranki je večina poslancev podala zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki. “Poslanka Monika Gregorčič je vpoglede v svoje evidence, ki so precej nenavadni tudi v luči dejstva, da je članica komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, javno že komentirala, bo pa zanje podala tudi zahtevo za podrobno pojasnilo,” so poudarili v SMC. Gregorčičeva je prejšnji teden dejala, da so vpogledi v njene evidence “milo rečeno nenavadni” in dokaj obsežni, vpogledov pa je bilo več kot deset. “Nekateri vpogledi segajo v obdobje od odstopa nekdanjega premierja do oblikovanja nove vlade, dogajali pa so se tudi sredi noči,” je med drugim dejala.

Za evidenco vpogledov so zaprosili tudi poslanski kolegi Jožefa Horvata, ki je prejšnji teden prvi opozoril na domnevno nepooblaščeno vpogledovanje v osebne podatke. Poleg Horvata je izpis do prejšnjega petka prejel tudi Aleksander Reberšek. “Če bo še več poslancev dobilo tovrstne izpise, bomo glede tega resnično zganjali velik hrup, predvsem v smislu vzpostavitve demokracije v tej državi,” je napovedal Horvat.

Aleksandra Pivec je sicer prejšnji teden dejala, da so jo opozorili, da se je en vpogled v njeno evidenco zagotovo zgodil, zato je podala zahtevo, naj se pregleda, zakaj. “Če so bili vpogledi upravičeni, ne vidim težav. Če te razlage ni, jih bodo pristojne institucije in njihovi vodje morali pojasniti,” je navedla.

Zahtevo za seznanitev z osebnimi podatki je podal tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Franc Kangler. Po zapisu, ki ga je prejel, se je na Twitterju spraševal, zakaj je nekdo v nedeljo, 24. maja, ob 17. uri 38-krat vpogledal v njegove osebne evidence. “Koga zanima državni sekretar na MNZ? V letu dni je bilo vsega skupaj več kot 180 vstopov,” je še zapisal na Twitterju.

LMŠ: “Prav nasprotno, želimo namreč pokazati, da na podlagi pridobljenih podatkov ni mogoče trditi, da je šlo za nepooblaščene in neupravičene vpoglede!”

MG


Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

1 komentar

Jože Bulc 17. 07. 2020 - 13:04
Policija in IP so objavili, zato se več ne sprenevedajte. Jožef Horvat je bil nekdo drug, za katerega so policisti zanimali. Policija do dostopala do tega imena, poslanec pa je zagnal paniko. NI SAMO EDEN JOŽEF HORVAT V SLOVENIJI. Sem že teden dni nazaj opozoril, da poslanec ni tako pomemben, kot so on sam misli....... Nihče se nič ne spreneveda, PREBERITE POROČILA, PA NEHAJTE DELATI SRANJE.
Dodaj komentar