Prvi pozitivni znaki stabilizacije položaja v Domu starejših občanov Hrastnik

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Ciglar Kralj | Avtor Urad vlade za komuniciranje

Število potrjenih okužb s COVID-19 v Sloveniji že tretji dan vztraja preko 20, včeraj je bilo potrjenih 27 dodatno okuženih oseb, opravljenih je bilo 935 testov. Hospitaliziranih je 24 okuženih, dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. V hrastniškem domu za ostarele je okuženih 29 oskrbovancev in 10 zaposlenih. Med novo okuženimi je šest starejših od 85 let.

Obvladovanje stanja v DSO Hrastnik je večplastno. Minister Gantar je podprl izvedbo začasne prerazporeditve 11 stanovalcev v bolnišnice. Opozoril pa je, da prenizki standardi in ne vlaganje v domove že zadnjih 15 do 20 let omejujejo ukrepe države v trenutni krizi. Domovi nimajo dovolj kadra,  niti za opravljanje svojih osnovnih nalog, kar se še posebej odraža v obravnavanem primeru. Tudi prostorski pogoji v domu so izredno slabi. Možnosti za zaostritve ukrepov na ravni občine in DSO NIJZ preučuje, položaj je trenutno obvladovan, minister upa, da je po prvih pozitivnih znakih položaj blizu stabilizacije.
Obe pristojni ministrstvi sta na primeru DSO Hrastnika ugotovili pomanjkljivosti tako glede generalno vodenja doma, dodeljevanja del in nalog zdravstvenemu kadru, preventivnih ukrepov se ni spoštovalo, predstavniki obeh ministrstev so bili v domu že drugi in tretji dan po prvi potrjeni okužbi.

Minister Cigler Kralj je pozval vse občanke in občane na posebno previdnost pri vstopu v domove, pri načrtovanju obiskov. Isto je spodbudil tudi vse zaposlene v domovih, da so maksimalno pozorni na svoje zdravstveno stanje, saj je v do sedanjih primerih okužb v domovih, skoraj v vseh primerih ta zašla v domove preko njih.
Skupnost socialnih zavodov Slovenije je bilo pozvano, da naj ponudijo pomoč v kadrih, a se to ni zgodilo. Je pa kadre ponudilo več domov starejših občanov individualno, tudi bolnišnica v Trbovljah je ponudila zdravnika in medicinsko sestro.

Minister je predstavil tudi sklep vlade, ki je odločila, da se ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, podaljša do 31. avgusta 2020. Na začasnem čakanju na delo je še vedno nekaj več kot 24 tisoč delavcev, v nekaterih panogah še vedno ni zaznati okrevanja ali pa to ni dovolj močno za zagotovitev polne izkoriščenosti kadra. Strma rast brezposelnosti se je po treh mesecih meseca junija umirila. Trenutno je na zavodu 89.377 brezposelnih oseb.

Vlada je sprejela še nekatere druge aktualne sklepe na podlagi epidemioloških priporočil NIJZ.

Na predlog ministrstva za zdravje je vlada podaljšala veljavnost odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obveznega razkuževanja rok.

Ministrstvo za notranje zadeve je vladi predlagalo podaljšanje ukrepov o omejitvah zbiranja po različno velikih skupinah. Do 10 ljudi brez seznama, do 50 oseb z izdelovanjem seznama, do 500 udeležencev na javnih dogodkih glede na odobritev izvedbe s strani NIJZ.

Vlada je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa in prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in z zakonom določenim dela prostih dnevih, še vedno pa ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke.

 

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Povezane objave

Malo na morčka, malo na košarko in malo na nogomet. To je delovni dan Roberta Goloba

Socialni demokrati, Golobu zagrozili z izhodom iz koalicije.

Telefonski posnetek zaradi katerega ti lahko z računa poberejo ves denar (audio)