Realnost Golobove vlade. Manj denarja za ceste, vrtce, socialo in tako dalje.

Robert Golob, (zajem slike)

Golob si je izbral res “odličnega” finančnega ministra. Klemen Boštjančič je namreč ministrstvom ukazal štiriodstotno zmanjšanje porabe, ki ni povezana s sanacijo po poplavah. Pa poglejte kako boo živeli poslej

 

Minister za izobraževanje, znanost in šport Darko Felda je tako v petek na odboru DZ za izobraževanje recimo pojasnil, da bo ministrstvo zamrznilo ukrep vlade Janeza Janše, ki je septembra 2021 uvedel 100-odstotno subvencijo za drugega vključenega otroka. Tako bo po poročanju STA subvencija za drugega vključenega otroka v vrtec znova 70-odstotna. 

 

Prihodnje leto bo manj denarja tudi za družinske prejemke in starševska nadomestila (721 milijonov evrov; lanska realizacija je bila 762 milijonov evrov, letošnja ocena 748 milijonov evrov). Kot že omenjeno, vlada v okviru proračunskih dokumentov predlaga enoletno zamrznitev usklajevanja socialnih transferjev. Na ministrstvu za delo pravijo, da se na tem področju “še vedno iščejo možne rešitve”.

 

Po podatkih v razrezu proračuna je občutno zmanjšanje tudi pri sredstvih za občine: te so lani dobile 105 milijonov evrov, letos 114 milijonov evrov, prihodnje leto pa po trenutnem predlogu proračuna le 86 milijonov evrov. Seveda je to za občine slaba novica. Kako bodo  občine sproti pokrivale stroške, očitno ve le Golob. 

 

Na ministrstvu za kmetijstvo imajo v proračunu za prihodnje leto 32 milijonov premalo za nemoteno izvajanje javnih služb in zavodov ter vseh ukrepov. V letu 2025 je primanjkljaj 25,3 milijona evrov. Med ukrepi, za katere ni dovolj denarja, so zatiranje zlate trsne rumenice, financiranje zdravstvenega varstva živali, nadzor in preprečevanje afriške prašičje kuge, financiranje dolgotrajne oskrbe zapuščenih živali v zavetiščih, odstranjevanje kadavrov, financiranje zavarovalnih premij zaradi podnebnih sprememb in podobno.

 

Očitno se bomo še naprej vozili po slabih cestah in vozili s slabimi in dotrajanimi vlaki.. Sredstva za železniški promet se s spremembo proračuna glede na sprejeti proračun za 2024 zvišujejo za 16 milijonov evrov, a bodo še vedno za 45 milijonov evrov nižja kot letos. V letu 2025 je tako za ceste kot za železnice predvideno dodatno zmanjšanje.

 

Kaj pa bo v bistvu tisto, kar se ne bo znižalo? Ne bodo se znižale postavke za nevladnike. Večina od teh, bo tako še vedno za naš denar zganjala nebuloze?

 

vir: portal N1

Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

2 komentarja

mona lisa 15. 10. 2023 - 7:02
Ko pogledaš zgornjo sliko......ojoj kdo vodi državo.
Dodaj komentar