Socialni demokrati na Jesenicah precej po domače s fekalijami?

V teh dneh poteka kampanja za referendum o zakonu o vodi. Med zagovorniki, ki nasprotujejo novemu zakonu o vodah, je tudi stranka Socialni demokrati. Močno naj bi bili namreč vpleteni v onesnaževanje Save na Jesenicah, v katero so se stekale fekalije in blato.

Socialni demokrati fekalije kar v Savo?

Portal Nova24TV razkriva okoljsko grozljivko z Jesenic. Med letoma 2013 in 2015 je podjetje Esotech gradilo novo čistilno napravo v občini Jesenice.  V gradnjo sta bila vpletena takratni župan iz SD, Tom Mencinger in vidni član SD Jan Škoberne, čigar družina je lastnik Esotecha. Kljub dokazom občanov, mestnih svetnikov, nekdanjih zaposlenih v Javno komunalnem podjetju Jesenice (JEKO), da so se fekalije zlivale v Savo in je bila voda na Jesenicah neoporečna in škodljiva za zdravje občanov, se do danes ni spremenilo še nič.

Delavec podjetja JEKO-IN, ki je opozoril na dovoze gradbenega materiala, je dobil 16. decembra 2020 odpoved. Enako se je zgodilo z laborantko, ki je opozarjala na nepravilnosti glede vzorca o onesnaženosti vode na Jesenicah, je 29. julija 2020 dobila odpoved iz poslovnega razloga. V JEKO-IN so odgovornost prevalili na podjetje KOTO, s katerimi imajo sklenjeno pogodbo za odvoz blata. Vprašanja so novinarski kolegi Nova24TV tako poslali že prejšnji teden in še enkrat danes na občino Jesenice, a so se tam zavili v molk. Enako se odgovornega ne čutijo v podjetju JEKO-IN. V državnem podjetju KOTO pa so zanikali kakršno koli odgovornost, da bi njihovi zaposleni odvažali blato v na naravna odlagališča v bližini Jesenic, saj so redno podvrženi nadzoru okoljske inšpekcije. Sami pa imajo tudi v vsakem tovornjaku sledilno napravo, da spremljajo svoje tovornjake na poti.

 Med zagovorniki, ki nasprotujejo novemu zakonu o vodah, sta tudi stranka Socialni demokrati in Levica. Njihovi člani in vidni podporniki stranke so bili v preteklosti odgovorni za onesnaževanje vode v Podnartu, Anhovem in predvsem v šaleški in mežiški dolini. Močno pa so vpleteni v onesnaževanje Save na Jesenicah, v katero so se stekale fekalije in blato. Težave so se pričele pojavljati že v mandatu prejšnjega jeseniškega župana, člana SD Toma Mencigerja. S težavami in dokazi je bil soočen tudi novi župan, na zadnjih volitvah “neodvisni” Blaž Račič, po mnenju virov portala Nova24TV politično blizu stranki SD, a do sedaj še ni ukrepal.

P.M.

Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali