Vrhovno sodišče je potrdilo sodbo Andreju Šišku!

Andrej Šiško,slika: insajder

Marca 2019 je okrožno sodišče v Mariboru obsodilo Andreja Šiška zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve na osem mesecev zapora. Soobtoženi Matej Lisjak je dobil pogojno kazen v višini trimesečne zaporne kazni s s preizkusno dobo enega leta.

ANDREJ ŠIŠKO JE BIL UPRAVIČENO OBSOJEN

Argumenti iz obeh zahtev za varstvo zakonitosti, s katerima sta Šiško in njegova zagovornica izpodbijala pravnomočno sodbo v tej zadevi, so bili zavrnjeni s strani sodnega senata na Vrhovnem sodišču RS. Iz izreka izpodbijane sodbe je razvidno, da je bil v središču obeh zahtev očitek, da vsi zakonski znaki kaznivega dejanja naj ne bi bili vsebovani.

Obsojeni po prepričanju senata vrhovnih sodnikov ni bil obsojen na račun političnih prepričanj o nezadostnem zagotavljanju varnosti države in njenih prebivalcev, ampak zaradi spodbujanja k nasilju kot mehanizmu upravljanja javnih zadev, ki vsebuje vse znake kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve iz prvega odstavka 359. člena Kazenskega zakonika.

Sodni senat, ki je odločal o zadevi, so sestavljali Branko MaslešaBarbara ZobecPrimož GorkičKristina Ožbolt in Marjeta Švab Širok. Odločitev sicer ni bila sprejeta soglasno. Zobčeva je napisala ločeno mnenje. A sodba je dokončna.

P.M.

 

Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali