Ekskluzivno. Česa vse, bi morala biti osumljena ministrica za pravosodje?

Dominika Švarc Pipan, (parodija)

Pravniki civilne iniciative aktivnih državljanov samostojne Slovenije, so delo ministrice Dominike Švarc Pipan preprosto raztrgali. Po njihovem mnenju je pravosodna ministrica za svoje (ne)delo osumljena tudi kaznivega dejanja.

Ministrica bi morala biti osumljena storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi?

Kot sov iniciativi zapisali za naš portal je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po čl. 258/I KZ-1 RS, v zvezi s čl. 25/I KZ-1 in čl. 20/II KZ-1 RS, saj je kot najvišja predstavnica pravosodja 28.12.2023 podpisala škodljivo pogodbo o nakupu nepremičnine na Litijski cesti 51 v Ljubljani, za potrebe slovenskega pravosodja, ki je že več let v zelo slabem stanju.

Odgovorna oseba, torej ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ni poskrbela, da se ugotovi stanje nepremičnine, dejanska vrednot le te in status prodajalca, ki ima slabo bonitetno oceno in negativni kapital, temveč je v sostorilstvu z osebami iz strokovnih služb pravosodja poskrbela, da je pogodba, sestavljena na štirih straneh po sistemu videno-kupljeno in brez vseh finančnih varovalk, po hitrem postopku podpisana, ter naslednji dan, 29.12.2023, kupnina v celoti plačana iz proračunskih sredstev, v višini ca. 7.700.000 eur, kljub temu, da je prodajalec podjetje Rajski vrt, v lasti Sebastijana Vežnaverja, leta 2019 na dražbi kupilo navedeno stavbo za 1.700.000 eur.

Pravniki civilne iniciative aktivnih državljanov: “Nesprejemljivo je, da Ministrstvo za pravosodje, pod vodstvom ministrice Pipanove, ni opravilo uradne cenitve objekta z njihove strani, čeprav bi jo po zakonu ostvarnem premoženju moralo, saj jim nalaga, da so kot država pri nakupu dolžni opraviti cenitev takšnega objekta, v kolikor je vrednost objekta 20.000 eur ali več.”

Naklep pri storitvi kaznivega dejanja dokazuje hitenje pri podpisu pogodbe?

Naklep pri storitvi kaznivega dejanja dokazuje hitenje pri podpisu pogodbe in celotno plačilo kupnine takoj naslednji dan, hkrati pa neposredno v tem času tudi takojšen odstop od prednostnega nakupa s strani Mestne občine Ljubljana, čeprav imajo za to 30 dni časa, kar potrjuje naklepno dogovarjanje. Kupnina v višini 7.700.000 eur, ki izhaja iz proračunskih sredstev, je bila s tem dejanjem ogrožena, saj je bila predznamba v zemljiško knjigo s strani ministrstva za pravosodje vpisana šele dne 16.1.2024, po objavi spornih ugotovitev v medijih. V teh slabih dvajsetih dneh je bilo Ministrstvo za pravosodje dejansko brez plačane stavbe, z neoverjeno pogodbo in z nezavarovano kupnino. Da gre za skrajno netransparenten posel z vsemi znaki kaznivega dejanja, kaže dejstvo, da je cenitev objekta dvakrat opravila ena in ista pooblaščena cenilka, Breda Zorko, ki je v primeru Vežnaverjevega nakupa stavbe na dražbi leta 2019, objekt ocenila v višini 2.900.000 eur, decembra 2024 pa na 7.700.000 eur in za ca. 2000 kvadratnih metrov več, kot v predhodni cenitvi.

Z navedenim je ministrica Pipanova zavestno kršila zakone in druge predpise, opustila svoje nadzorstvo in nevestno ravnala, čeprav bi morala predvidevati, da lahko zaradi tega nastane hujša kršitev pravic drugega, škoda na javni dobrini ali večja premoženjska škoda, ki je v navedenem primeru dejansko nastala. Za javnost je celo izjavila, da ministrstvo kot tako ni zahtevalo svoje cenitve, saj je zaupalo cenitvi objekta prodajalcu. So zapisali Pravniki civilne iniciative aktivnih državljanov

Skrajno nemogoče je sklepati, da ministrica Pipanova ni bila podrobno seznanjena s potekom postopka nakupa nepremičnine na Litijski 51 v Ljubljani, ki so ga vodile njene strokovne službe na Ministrstvu za pravosodje in da ni poznala vsebine pogodbe, katero je podpisala. Tudi nepoznavanje prava ji ni mogoče očitati, saj gre za visoko izobraženo pravnico.

Morala bi biti osumljena tudi oškodovanja javnih sredstev?

Prav tako je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja Oškodovanja javnih sredstev po čl. 257.a/I-II KZ-1 RS, saj je na podlagi vsega navedenega, kot uradna oseba, funkcionar, uporabnik javnih sredstev, pri naročanju, pridobivanju, upravljanju ali razpolaganju z njimi, zavestno kršila predpise, opustila dolžno ravnanje in nadzorstvo ter povzročila nezakonito in nenamensko uporabo javnih sredstev, čeprav bi morala predvidevati, da lahko za javna sredstva zaradi tega nastane večja premoženjska škoda, ki pa je v danem primeru dejansko nastala. Podjetju Rajski vrt v lasti Vežnaverja je s podpisom pogodbe in nakazilom kupnine, omogočila več milijonsko (6 milijonov) protipravno pridobljeno materialno korist iz proračunskih sredstev, saj vsi indici in nesporne ugotovitve kažejo, da je dejanska vrednost spornega objekta veliko nižja od ocenjene in v celoti plačane.

Z opustitvijo dolžnega ravnanja, vseh varnostnih varovalk za izpeljavo posla zakonito in transparentno, ni ravnala s potrebno pazljivostjo, saj bi se kot pravosodna ministrica morala zavedati, da lahko stori nezakonito dejanja, so še zapisali v civilni iniciativi aktivnih državljanov samostojne Slovenije.

Hude obtožbe letijo na račun ministrice za pravosodje. Ta je trenutno odsotna z dela zaradi smrti v družini, a ko se bo vrnila na delo, bo morala marsikaj pojasniti. Je njen odstop neizbežen? Spremljamo naprej…

 

 

 

 

Povezane objave

Če bi bile volitve danes: SDS bi pojedel Svobodo, Resnica pa bi izrinila Levico

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

2 komentarja

Niko Rus 23. 01. 2024 - 11:48
utopija je pričakovati kakšen pregon. Denar je na varnem ...vse ostalo se bo pometlo pod preprogo. Tudi če odstopi ali bo odstopljena se ji ne bo godilo hudega...... Represalije so le za navadno rajo. Zokija preiskujejo po dogovoru - z namenom da se pozabi na miljonske zadeve. Komu še to ni jasno.
Gorvel 23. 01. 2024 - 12:09
Računala je, da se bo zmuznila skozi, saj je dokazala, bolj ni mogla, da je proti Janši.....ni mu namreč, sprejela ponujene roke.
Dodaj komentar