FURS razkriva. Dnevnice se štejejo kot dohodek Gregorja Židana

Vse bolj se zapleta. Gregor Židan, ki je mimo vseh pravil sodeloval z Nogometno zvezo Slovenije, kot trener, je dobival 100 evrov dnevnega nadomestila.

Sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije, bo za Gregorja Židana, poslanca SD lahko usodno. Židan namreč mandatno-volilne komisije DZ ni obvestil o tem, da je bil marca trener na evropskem prvenstvu za mlade. Zveza mu je izplačala po 100 evrov dnevnega nadomestila, za 13 dni. In to na podlagi ustnega dogovora.

Židan trdi, da je delal brezplačno, za dnevnice in med dopustom, a iz splošnih pojasnil Finančne uprave izhaja, da se to šteje kot dohodek, od katerega mora izplačevalec plačati davke. Zaradi davčne tajnosti pojasnil o konkretnem primeru ne dajejo, piše STA. Davčni strokovnjak Ivan Simič pa je spomnil, da Židan z nogometno zvezo sodeluje na podlagi ustnega dogovora. Glede na to, od nje ne more prejemati dnevnic. Dnevno nadomestilo predstavlja plačilo za opravljeno delo, to je za funkcijo trenerja, meni Simič.

[color-box color=”yellow”] po pojasnilih Fursa nadomestilo NZS poslancu Gregorju Židanu šteje kot dohodek[/color-box]

Torej, če je trener dnevno prejel sto evrov in je z njimi sodeloval 14 dni, to pomeni, da je prejel 1400 evrov. “NZS je moral na dan izplačila tega honorarja (oni ji rečejo dnevnica) ta znesek “obrutit” in na Furs oddati obračun,” je pojasnil. Po izteku leta pa mora NZS, kot za vse zaposlene trenerju izdati potrdilo o višini dohodka, o plačani akontaciji dohodnine in o plačnih prispevkih, ki se potem vključi v njegov letni informativni izračun dohodnine.

[color-box color=”yellow”] V primeru Gregorja Židana torej obstajajo razlogi, da se mu preneha funkcija poslanca, če je nastopil funkcijo ali začel opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca.[/color-box]

PM

Povezane objave

Ali ima Urška Klakočar Zupančič demenco, ali pa le kratko pamet? (video)

Golobovi glede postavitve azilnih centrov, po novem, ne bodo nobenega vprašali

Vučić žalil Slovence, da so odvratni, Jankoviću pa skočil v objem!

1 komentar

Viktor Hribar 23. 04. 2021 - 21:12
Pa vsi tisti, ki trdite, da je z "dnevnicami" Gregorja Židana vse v redu, pa iz koga se vi norca delate. Pa kot da nas cel kup državljanov ne hodi na poslovne in službene poti in ne poznamo zakonov in predpisov ki to urejajo. Pa začnimo: - Ad 1: Na službeno pot lahko nekoga napoti samo delodajalec. Potni nalog je potem osnova za obračun stroškov, dnevnice so ena od postavk priznanih stroškov. Pravna oseba ne more in ne sme direktno nakazat potnih stroškov tretji osebi, se pravi osebi, ki ni zaposlena pri njej! - Ad2: 13 dni 1.300 €, to je točno 100 € na dan. Davčno priznan strošek za Slovenskega državljana v Sloveniji za odsotnost več kot 12 ur in če ni bilo ob tem ponujen še kakšen obrok 21,39 €. In sedaj tudi če bi še nekako požegnali, da so bili to stroški dnevnice. ostane razlika 100-21,39 = 78,61€, ki gre v dohodek in od tega se plača davek na dohodek. A je Židan to prijavil. Če je pa še kilometrina, kje pa je obračun, da se preveri ali je kilometre obračunal realno in po priznani vrednosti, ki še ne gre v dohodek! Torej kje je njegov obračun? Kdo in kje (računovodja) mu je odobril izplačilo? Inšpektorji FURSA imajo kar nekaj za pogledat, verjetno pa nič za videt! Zaključek je jasen: Če bi bil vsaj malo moralen, bi odstopil, ker pa ni, naj ga večina v DZ oglobi skladno z zakoni in poslovnikom. Če je to izguba mandata, hej ljudje so za manjše stvari izgubili mandat, saj se spomnite poslanca, ki je naredil družbeni ekperiment, vzel sendvič za max 5 €, ki ga namenoma ni plačal, pa je moral oditi iz DZ!
Dodaj komentar